Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4251

Dodano:

Odsłon: 14790

Ukochana, prosta, klasyczna drożdżówka z rodzynkami i kruszonką. Niech chociaż ona mi osłodzi ten dzisiejszy dzień :)

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
  • 80 g rodzynek
  • Kruszonka:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.

  2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.

  3. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń