Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Na niedzielę postanowiłam przyrządzić ciasto z truskawkami i padło na drożdżówkę, bo to ciasto to typowy drożdżowy placek, ale z pysznymi dodatkami. Zresztą samo ciasto drożdżowe też jest pyszniutkie: delikatne, mięciutkie i zachowuje te swoje walory nawet na drugi czy trzeci dzień. Oprócz rozpływającego się w ustach ciasta jest i ser oraz owoce, a wszystko to posypane kruszonką. A że kruszonkę uwielbiam, więc posypuję nią dość obficie mój placek. Placek nie jest też przesadnie słodki, bo takowych nie lubię, a truskawki nadają mu fajnego kwaskowatego posmaku. Ciasto idealne do popołudniowej kawy, ale też jako drugie śniadanie czy dodatek do grilla.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32592
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 66
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 92
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Składniki
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką. Masło topimy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy.
Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową: ser dokładnie łączymy z całymi jajkami, sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli zamiast sera z wiaderka używamy zwykłego twarogu to należy go najpierw albo zmielić albo dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką w misce, potem wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja dodatkowo na koniec masę serową rozdrobniłam ręcznym blenderem ( nie chciało mi się wyjmować maszynki ) i po chwili blendowania nie było niemalże grudek charakterystycznych dla białego sera
Z podanych wyżej składników zagniatamy kruszonkę, Przygotowujemy truskawki: myjemy, odsączamy i usuwamy szypułki
Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na placek o wielkości troszkę większej niż blaszka, na której będziemy go piec. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i czekamy ok. 15 minut, aż trochę podrośnie. U mnie blacha 25 x 36 cm
Po tym czasie na ciasto wykładamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łopatki. Na masie serowej układamy truskawki, a następnie posypujemy kruszonką
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 55-60 minut