Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Przepis dnia 2014-06-23
Ciasto drożdżowe z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1333

Dodano:

Odsłon: 35848

Na ciasto drożdżowe jest tyle przepisów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki. Poniższa wersja jest moim najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jak dotąd! Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu!

Składniki

  • CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych
  • 125g cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy (32g)
  • 100g masła - nie używać margaryny, na maśle drożdżowe lepiej wychodzii
  • 1 całe jajo + 2 żółtka
  • 50g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłego mleka
  • szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym
  • KRUSZONKA: 200g mąki pszennej
  • 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle
  • 125g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy
  • NADZIENIE: 500g truskawek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.

    Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)

    W dużej misce ubić całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza.

    Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.

    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.

  2. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha.

    Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.

    W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki.


    Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek.

    Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki - co większe sztuki można przekroić na pół. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.

  3. Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min.

  4. Poćwiczyć silną wolę i opanować łakomstwo pożarcia zawartości blachy przed zupełnym wystudzeniem ciasta - inaczej efektem będzie ból brzucha, wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej lekko ciepłe, NIE gorące! ;)

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

donama 02 kwietnia 2017 Najlepsza drożdżówka jaką piekłam . Na stałe zostanie ze mną ... dziękuję. Właśnie jestem w trakcie pieczenia.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 17 czerwca 2014 rewelacja po prostu :-) uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami (chyba najbardziej ze śliwkami), z truskawkami jeszcze chyba nie próbowałam ale na pewno przepysznie smakuje. Do tego szklanka mleka ... mmmm rozmarzyłam się :-) Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 16 czerwca 2014 mam te same proporcje na ciasto drożdżowe :)) zawsze wychodzi puszyste, wilgotne, mięciutkie. jednym słowem- mniamniuśne ;) Odpowiedzi: 4 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń