Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 3862

Dodano:

Odsłon: 25483

Bardzo proste ciasto zwane też "drożdżowe z lodówki" ... świetny przepis dla tych którym drożdżowe nigdy nie wychodzi.

Składniki

  • drożdże - 5 dag
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • jajka - 5 sztuk
  • mleko - 3/4 szklanki
  • olej roślinny - 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • śliwki - kilkanaście połówek
  • blaszka - 32x21 (dno)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże należy pokruszyć do miski i dodać do nich 1 szklankę cukru. Wsypujemy do miski także 2 opakowania waniliowego cukru. Na suche składniki wylewamy mleko i olej. Następny krok do rozbełtanie 5 jajek, które także należy wylać do miski. Na koniec wsypujemy do miski dwie szklanki mąki i tak przygotowany zaczyn odkładamy na noc do lodówki. Stąd jego oryginalna nazwa - drożdżowe z lodówki.

  2. Rano wsypujemy 2 kolejne szklanki mąki i dokładnie mieszamy ciasto drewnianą łyżką aż stanie się jednorodną ale luźną masą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzch rozkładamy połówki śliwek i całość posypujemy kruszonką.

  3. *Kruszonka*

    mąka pszenna - 100 g
    cukier 120 g
    masło - 1/4 kostki

    Składniki na kruszonkę łączymy i wygniatamy palcami aż stanie się sypka i łatwo z niej będzie zrobić grudki. Ciasto pieczemy przez godzinę w temperaturze 170-180 stopni

    Inne przepisy na pyszne ciasta w linku pod wpisem. Zapraszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń