Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe

Przepis dnia 2016-10-25
Ciasto dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 593 Ocena: 22823

Dodano:

Odsłon: 107355

szybkie proste i pyszne ciasto

Składniki

  • 250 g puree z dyni (ok 3/4 szklanki)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto dyniowe

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i mus z dyni; mieszamy i studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy żółtka mieszamy.

  2. Z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Ubitą pianę dodajemy do ciasta w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką.

  3. Ciasto przelewamy do tortownicy 22cm. Pieczemy w 180°C przez ok 60 minut do suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

QWERTYUIOP 23 listopada 2020 Szkoda, że nie zaglądnęłam do sekcji komentarzy wcześniej. Niestety u mnie też wyszedł zakalec! Po dodaniu połowy szklanki mąki do białek stwierdziłam, że na pewno przepis jest źle opisany i resztę mąki dodałam do masy dyniowej. I tak nic z tego nie wyszło.
Nie polecam przepisu - ciasto poszło do kosza.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NataliaWw 18 października 2020 Niestety mi też wyszedł zakalec z twardymi grudkami mąki... wydaje mi się, że przepis jest źle opisany i takiej ilości mąki nie powinno się dodawać do ubitych białek, bo ścięła całą ich puszystość. Proszek do pieczenia dodałam, bo był podany w składnikach. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magot 14 października 2020 Czy można użyć innej mąki niż pszenna?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniut 14 października 2020 a gdzie proszek do pieczenia lub soda dlatego wychodzi zakalec Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smolarka 04 stycznia 2020 U mnie również zakalec :/ jedyne co zrobiłam inaczej do dodałam mąkę do masy dyniowej a dopiero potem do całości ubite białka. Kurczę, szkoda :c

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

PysiaGotuje 02 listopada 2017 Robiłam dwa razy i dwa razy mi nie wyszło :( nie wiem co zrobiłam nie tak, ale 2x2 razy wyszedł mi zakalec :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń