Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywnie dyniowe, z delikatnym aromatem pomarańczy, konsystencją przypominające sernik, pyszne ciasto :-)
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 191
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 456
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 191
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 422
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 456
Składniki
Dynię pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy, dodać wyciśnięty z niej sok. Dusić pod przykryciem do miękkości (kilka minut), od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliła. Następnie lekko przestudzić. Do jeszcze ciepłej masy dodać masło i cukier waniliowy, zmiksować blenderem na mus.
Jajka ubić na puszystą masę. Do musu dyniowego wcisnąć sok z drugiej pomarańczy. Ucierając mikserem dodawać kolejno cukier, miód, śmietanę, ubite jajka, przesianą mąkę i posiekane migdały. Wymieszać do połączenia się składników. Dno formy (24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temp. 180 stopni ok. 50-60 min. Studzić przy uchylonym piekarniku, a pozniej kilka godzin w lodówce. Można posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie polać biała czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Smacznego :-)