Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moja Koleżanka powiedziała, że to ciasto jest cytuję: "ORGASTYCZNE!" ;-)
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 113
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 113
Składniki
CIASTO: 2 kopiate łyżki kakao wsypać do szklanki i uzupełnić do pełna mąką krupczatką. Kakao i mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, kolejno żółtka i wodę, cały czas ubijając. Na koniec wsypać na wierzch mąkę z kakao i proszkiem - od razu całość i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temp. 160-170 st. ok 20 min, po czym za pomoca patyczka sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Gotowe i wystudzone ciasto przekroić na połowę, tak by powstały 2 blaty.
MASA: Żelatynę zalać gorącym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec cukier. Żelatynę w mleku wymieszać mikserem z łyżką serka i dodawać stopniowo resztę serka. Cały czas ubijając mikserem, połączyć masę serową z ubitą śmietaną.
Wykonanie placka: Kawę ostudzić, wylać do miseczki, wymieszać z alkoholem (moc kawy i alkoholu oraz proporcje płynów w mieszance należy obrać do upodobań). Ułożyć jeden kakaowy blat na desce, naponczować kawą, posmarować cienko dżemem wiśniowym i wyłożyć około 1/3 masy śmietanowej. Na to wykładać warstwę biszkoptów: zanurzać je w kawie wymieszanej z alkoholem (na krótko, aby zanadto nie nasiąkły) i układać ciasno jeden przy drugim na masie, po czym wyłożyć znowu 1/3 masy śmietanowej. Na to położyć druga połowę biszkoptu kakaowego, naponczować go kawą. Pozostała część masy wykorzystać do zasmarowania wierzchu i boków placka. Schłodzić w lodówce. Wierzch można ozdobić konfiturą jagodową (lekko podgrzać i nałożyć fantazyjne wzory) albo starta czekoladą gorzką.