Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...ciasto stare jak świat i chyba wszystkim znane. Ja wieki go nie piekłam. Piekłam w blaszce 25x27cm ale można upiec w większej wtedy ciasto będzie nieco niższe. U mnie z czereśniami...
Ciasto: Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch; dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia; miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę.
Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4422
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 85
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 134
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 171
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 161
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4422
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 85
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 134
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 118
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 171
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 161
Składniki
Ciasto: Miękkie masło z cukrem pudrem ucieramy na puch; dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia; miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy ciasta i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części (u mnie biała część była nieco większa). Do jednej z nich dodajemy mleko i kakao, miksujemy na jednolitą masę. Blaszkę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasną część ciasta, potem na nią delikatnie wykładamy część ciemną; na wierzchu układamy wiśnie lekko wcisnąć je w ciasto. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 40 minut, do suchego patyczka.
Krem: W 3/4 szklanki zimnego mleka rozrabiamy porządnie obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, kiedy zawrze wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszając gotujemy budyń. Studzimy. Kiedy przestygnie dodajemy po łyżce masła, ucieramy na jednolitą masę i rozsmarowujemy równo po cieście. Schładzamy w lodówce.
Polewa czekoladowa: masło należy stopić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przestygniętą polewę wylewamy na ciasto.
Przepisy Desery
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Desery
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Desery
Ciasto Letnia Fantazja
Desery
Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 134
JOGUTOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM
Ciasto bez pieczenia - jogurtowiec na zimno z musem truskawkowym. Przygotowan...
Odsłon: 193