Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna przekąska z ciasta francuskiego na słodko. Robi się ją bardzo szybko. Wystarczą zaledwie 4 składniki i 15 minut wolnego czasu. Prościej się nie da!
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1478
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 756
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1007
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1478
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 756
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1007
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie.
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta przy użyciu pędzelka.
Cisto posmarowane jajkiem posypujemy równomiernie 3 łyżeczkami cynamonu i 2 łyżkami białego cukru.
Tak przygotowane ciasto zwijamy - zaczynamy od krótszych boków, które rolujemy do środka, tak aby powstały dwa przytulone ze sobą ślimaczki.
Tak zwinięte ciasto francuskie tniemy na małe ciasteczka o grubości około 5 mm. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasteczko ponownie smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy cukrem.
Kruche ciasteczka z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12 minut (do zarumienienia).
Przepisy Desery
Desery
Śląskie makrony odpustowe
Desery
Sernik cytrynowy
Desery
Sernik Zebra
Desery
Szybka babka bez miksera
Śląskie makrony odpustowe
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...
Odsłon: 45
Sernik cytrynowy
Pyszny sernik bez ciasta o smaku cytrynowym z dodatkiem soku i skórki z cytry...
Odsłon: 52