Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto francuskie na słodko
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto francuskie na słodko

07.05.2025 Odsłon: 59045
5.0 (29 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Zastanawiasz się, co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Proponujemy tę rewelacyjną przekąskę, którą zrobisz błyskawicznie. Jeśli niezapowiedziani goście będą w drodze do ciebie albo dzieci wymarzą sobie coś słodkiego na kolację, możesz skorzystać właśnie z tego przepisu. Do ciasta francuskiego na słodko potrzebujesz zaledwie 4 składników i 15 minut wolnego czasu. Prościej się nie da!  

Przepis z ciasta francuskiego na słodko  

Ten przepis na ciasto francuskie na słodko to doskonały przykład na to, że zaledwie kilka składników możesz zamienić się w efektowny i przepyszny wypiek. Cienkie warstwy kruchego, złocistego ciasta, do tego aromatyczny cynamon i delikatnie skarmelizowany cukier tworzą razem deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni. To świetna opcja zarówno na leniwe popołudnie z kawą, jak i na niespodziewaną wizytę gości.  

Gotowe ciasto francuskie z lodówki to prawdziwy kuchenny sprzymierzeniec – wystarczy je rozwinąć, posmarować jajkiem, posypać przyprawą i zwinąć w efektowne ślimaczki. Pieczenie trwa zaledwie chwilę, a zapach roznoszący się po domu od razu wprowadza ciepły, domowy nastrój.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Z czym serwować ciasto francuskie na słodko? 

Deser z ciasta francuskiego z tego przepisu doskonale smakuje samodzielnie, ale możesz je podawać na wiele sposobów. Wszystko zależy od okazji, nastroju czy pory roku. Jednym z najprostszych, ale efektownych dodatków, są domowe lody waniliowe lub śmietankowe. Ich chłodna i kremowa konsystencja idealnie kontrastuje z chrupiącym ciastem. Do tego wystarczy odrobina bitej śmietany, listki świeżej mięty i szczypta cynamonu, aby uzyskać deser, który wygląda jak z restauracyjnego menu. 

Świetnym wyborem będą też świeże owoce – np. truskawki, maliny czy borówki. Dla urozmaicenia dość prostej przekąski z ciasta francuskiego na słodko, możesz wykorzystać karmelizowane jabłka albo gruszki.  

Ciasto francuskie na słodko doskonale smakuje również z dodatkiem konfitury z wiśni, moreli albo czarnej porzeczki. Możesz wykorzystać konfiturę z róży, która najczęściej kojarzy się z pączkami, ale w tym przypadku również przełamie prosty smak ciasteczek. 

Jeśli powyższe propozycje ci nie odpowiadają albo chcesz skorzystać z kolejnych pomysłów na sposób serwowania ciasta francuskiego na słodko, zrób gęsty sos czekoladowy albo waniliowy. Możesz delikatnie w nim maczać przekąski, co sprawi ci ogromną frajdę i przyjemność z jedzenia.  

Jak podawać przekąskę z ciasta francuskiego na słodko? 

Na co dzień, w domowym wydaniu, najlepiej sprawdza się ciasto francuskie na słodko podane prosto z piekarnika – jeszcze chrupiące, z lekko rozpuszczonym cukrem i intensywnym zapachem cynamonu. Wystarczy do nich szklanka mleka, kubek gorącej herbaty lub kawy i masz gotowy deser na popołudnie. To też idealna opcja na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ułóż ciasteczka na paterze albo ozdobnym półmisku. 

Jeśli chcesz podać przekąskę z ciasta francuskiego na przyjęciu lub spotkaniu w gronie znajomych, możesz ułożyć ciasteczka na ozdobnej paterze. Osobno zaserwuj do nich drobne dodatki: miseczkę z sosem czekoladowym lub waniliowym do maczania, świeże owoce sezonowe albo dekoracyjne listki mięty. Dobrze sprawdza się też podanie ciasteczek w papilotkach. Wyglądają wtedy elegancko.  

Dużym plusem jest to, że ciasteczka są łatwe do serwowania bez sztućców. Możesz zatem podawać je w ogrodzie, a także zabrać ze sobą na piknik. Świetnie sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli wolisz wersję wytrawną, zobacz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. 

O czym pamiętać podczas pieczenia ciasta francuskiego na słodko? 

Ciasto francuskie powinno być dobrze schłodzone przed rozwinięciem, dzięki czemu zachowa swoją strukturę i łatwiej je uformujesz. Warto wyjąć je z lodówki dopiero tuż przed przygotowaniem. Pamiętaj też o posmarowaniu ciasteczek roztrzepanym jajkiem. Nadaje ono złocistego koloru z wierzchu i delikatnego połysku. Do takiej powierzchni lepiej też przylega cukier i cynamon. Podczas zawijania zacznij od krótszych boków, kierując je do środka ciasta. Możesz oczywiście skorzystać z innych kreatywnych pomysłów i przygotować inne kształty. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 99333

do 60 min 60 min
111
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2989

do 30 min 30 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1953

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5797

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5797

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Śniadania

Racuchy z jabłkami na maślance

Śniadania Racuchy z jabłkami na maślance

Puszyste racuchy z jabłkami na maślance. Sprawdzą się na słodkie śniadanie lu...

  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 708

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 99333

do 60 min 60 min
111
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2989

do 30 min 30 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1953

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5797

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5797

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Śniadania

Racuchy z jabłkami na maślance

Śniadania Racuchy z jabłkami na maślance

Puszyste racuchy z jabłkami na maślance. Sprawdzą się na słodkie śniadanie lu...

  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 708

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto francuskie na słodko
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki białego cukru
Sposób przygotowania:
1

Ciasto francuskie rozwijamy na blacie.

2

Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta przy użyciu pędzelka.

3

Cisto posmarowane jajkiem posypujemy równomiernie 3 łyżeczkami cynamonu i 2 łyżkami białego cukru.

4

Tak przygotowane ciasto zwijamy - zaczynamy od krótszych boków, które rolujemy do środka, tak aby powstały dwa przytulone ze sobą ślimaczki.

5

Tak zwinięte ciasto francuskie tniemy na małe ciasteczka o grubości około 5 mm. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasteczko ponownie smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy cukrem.

6

Kruche ciasteczka z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12 minut (do zarumienienia).

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki