Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna przekąska z ciasta francuskiego na słodko. Robi się ją bardzo szybko. Wystarczą zaledwie 4 składniki i 15 minut wolnego czasu. Prościej się nie da!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 651
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 224
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 651
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 224
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie.
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta przy użyciu pędzelka.
Cisto posmarowane jajkiem posypujemy równomiernie 3 łyżeczkami cynamonu i 2 łyżkami białego cukru.
Tak przygotowane ciasto zwijamy - zaczynamy od krótszych boków, które rolujemy do środka, tak aby powstały dwa przytulone ze sobą ślimaczki.
Tak zwinięte ciasto francuskie tniemy na małe ciasteczka o grubości około 5 mm. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasteczko ponownie smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy cukrem.
Kruche ciasteczka z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12 minut (do zarumienienia).