Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega proste i mega szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie z kiwi i mascarpone to bardzo smaczny i orzeźwiający deser, idealny na upalne dni, stuprocentowy hit na każdym stole. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione owoce.
...ale pyszny.
Odsłon: 596
Polecam.
Odsłon: 555
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 51
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 50
...ale pyszny.
Odsłon: 596
Polecam.
Odsłon: 555
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 51
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 50
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy a następnie układamy w blaszce posmarowanej olejem, formując wyższe brzegi. Białko przekładamy do miseczki i dokładnie rozkłócamy trzepaczką, po czym smarujemy nim całe ciasto. Ciasto pieczemy w temp 200 st. C około 10 – 15 minut aż się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto francuskie i dokładnie ją rozprowadzamy. Brzegi ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Obrane owoce kiwi kroimy w cienkie plasterki a następnie układamy je na wierzchu ciasta w ten sposób aby lekko na siebie zachodziły. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.