Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W świąteczny dzień dobry deser to podstawa. Prostota oraz smak gwarantowany, więc zapraszam do działania .
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10689
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 211
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 186
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 758
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10689
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 211
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 186
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 758
Składniki
Rozkładamy płat ciasta i dzielimy ciasto na kwadraty. Wielkość kwadratu zależy od Waszej potrzeby. Tak możemy zrobić z innymi płatami ciasta w zależności ile osób chcemy poczęstować tym deserem.
Jabłka obieramy kroimy na kostki. Posypujemy jabłka cukrem oraz cynamonem. Ja używam również inne owoce u mnie truskawki. Myjemy i kroimy również w kawałki i dodajemy miód.
Na kawałki ciasta kładziemy truskawki pocięte na kawałki i dodajemy łyżeczkę miodu na plaster ciasta.
Na kawałki ciasta kładziemy przygotowane jabłka z cynamonem.
Zabieramy się do zawijania kwadratów z owocami. Smarujemy krawędzie ciasta wodą lub roztrzepanym jajkiem, by zawinięte ciasto skleiło się. To sklejanie różnie nam idzie jak na załączonym zdjęciu.
Zawinięte kwadraty wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C góra i dół na 20 - 30 minut w zależności jaki kolor chcemy mieć. Jak zostało nam rozbełtanego jajka to możemy posmarować górę ciastka lub posmarować wodą, wtedy kolor będzie rumiany. Ja zostawiłem bez niczego, ale i tak są bardzo smaczne. A teraz życzę smacznego