Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie ze śliwkami to świetna i szybka alternatywa dla klasycznego ciasta – chrupiące, lekko kwaskowe, z kremowym dodatkiem. Idealne na deser lub słodką przekąskę do kawy!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29202
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9028
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29202
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9028
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 762
Składniki
Umyj owoce, osusz i usuń pestki. Przekrój śliwki na połówki lub ćwiartki. Oprósz je łyżką cukru brązowego i odstaw na chwilę.
Twaróg zmiksuj ze śmietaną gęstą i cukrem waniliowym.
Rozwiń płat ciasta francuskiego i pokrój go na 12 prostokątów. Na środku każdego kawałka rozsmaruj cienką warstwę masy serowej i ułóż 2–3 kawałki śliwek (skórką do dołu). Posyp resztą cukru i szczyptą cynamonu. Brzegi ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ładnie się zarumieniły.
Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200°C przez około 20 minut aż ciasto będzie złociste, a śliwki lekko się skarmelizują.
Gotowe ciasteczka podawaj ciepłe lub przestudzone. Posyp je przed podaniem nerkowcami.