Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie ze śliwkami to świetna i szybka alternatywa dla klasycznego ciasta – chrupiące, lekko kwaskowe, z kremowym dodatkiem. Idealne na deser lub słodką przekąskę do kawy!
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2514
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2919
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101979
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6362
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2514
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2919
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101979
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6362
Składniki
Umyj owoce, osusz i usuń pestki. Przekrój śliwki na połówki lub ćwiartki. Oprósz je łyżką cukru brązowego i odstaw na chwilę.
Twaróg zmiksuj ze śmietaną gęstą i cukrem waniliowym.
Rozwiń płat ciasta francuskiego i pokrój go na 12 prostokątów. Na środku każdego kawałka rozsmaruj cienką warstwę masy serowej i ułóż 2–3 kawałki śliwek (skórką do dołu). Posyp resztą cukru i szczyptą cynamonu. Brzegi ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby ładnie się zarumieniły.
Przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200°C przez około 20 minut aż ciasto będzie złociste, a śliwki lekko się skarmelizują.
Gotowe ciasteczka podawaj ciepłe lub przestudzone. Posyp je przed podaniem nerkowcami.