Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale również smakuje wyśmienicie.
Biszkopt:
--------------
Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesiane przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu wlewamy po łyżce gorącą wodę. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 36x25 i pieczemy 30 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół. Każdy blat nasączamy mocnym, zimnym i gorzkim naparem z kawy.
Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem by nie dopuścić do utworzenia się kożucha.Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników..Dodajemy sok z cytryny.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao.
2. Masa z mleka w proszku: Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia (powinno być ciepłe by rozpuszczone masło nie zastygło) .Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. . Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę jasnej masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. na który wykładamy ciemną masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy pionowo-lekko wciskając w masę. . Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która...
Odsłon: 5195
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 109
Sałatka z grillowanym tofu to świetna propozycja dla osób będących na diecie...
Odsłon: 8
Sernik z musem czekoladowym na herbatnikach. Delikatnie słodki, puszysty mus,...
Odsłon: 428
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 56
Eksplozja smaków! Wytrawne dodatki podkreślają tylko słodycz owocu a może być...
Odsłon: 109
Sałatka z grillowanym tofu to świetna propozycja dla osób będących na diecie...
Odsłon: 8
Sernik z musem czekoladowym na herbatnikach. Delikatnie słodki, puszysty mus,...
Odsłon: 428
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 56
Składniki
Biszkopt: -------------- Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesiane przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu wlewamy po łyżce gorącą wodę. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 36x25 i pieczemy 30 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół. Każdy blat nasączamy mocnym, zimnym i gorzkim naparem z kawy. Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem by nie dopuścić do utworzenia się kożucha.Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników..Dodajemy sok z cytryny.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. 2. Masa z mleka w proszku: Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia (powinno być ciepłe by rozpuszczone masło nie zastygło) .Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. . Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę jasnej masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. na który wykładamy ciemną masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy pionowo-lekko wciskając w masę. . Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.
Przepisy Desery
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Desery
Sernik z musem czekoladowym
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 121
Budyń bananowy
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 137