Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto nie tylko pięknie wygląda ale również smakuje wyśmienicie.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1365
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1365
Składniki
Biszkopt: -------------- Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesiane przez sitko obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu wlewamy po łyżce gorącą wodę. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 36x25 i pieczemy 30 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół. Każdy blat nasączamy mocnym, zimnym i gorzkim naparem z kawy. Krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem by nie dopuścić do utworzenia się kożucha.Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników..Dodajemy sok z cytryny.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. 2. Masa z mleka w proszku: Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia (powinno być ciepłe by rozpuszczone masło nie zastygło) .Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. . Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę jasnej masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. na który wykładamy ciemną masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy pionowo-lekko wciskając w masę. . Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.