Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia

Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 1410

Dodano:

Odsłon: 13962

Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia to znakomity i banalnie prosty w przygotowaniu deser na każdą okazję. Jest to zdrowy i tani przysmak, który z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie. W sezonie letnim ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych owoców.

Składniki

  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej, malinowej lub wiśniowej
  • 500 g mrożonych owoców ( truskawek, malin, jagód itp. )
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy oraz masło i całość mieszamy i zagotowujemy na małym ogniu często mieszając. Na gotujące się mleko stopniowo wsypujemy kaszę mannę i wszystko mieszamy aż masa zgęstnieje. Gotową masę zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy.

  2. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty przekładamy masę grysikową i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę biszkoptów.

  3. Obie galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia.
    Kolejną warstwą ciasta są mrożone owoce które rozprowadzamy na biszkoptach.
    Na owocach wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę a następnie ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń