Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz być piratem z Karaibów, by upolować sobie to pyszne ciacho. Lekkie jak chmurka ciasto Hawana rozpływa się w ustach, urzekając egzotycznym smakiem. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność smakołyku, zamień klasyczny cukier na ksylitol, natomiast osoby nietolerujące glutenu mogą użyć mąki migdałowej.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 72
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10513
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 96
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Powoli dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i wymieszaj całość. Na koniec dodaj sztywną pianę ubitą z oddzielonych białek. Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Wlej ciemne i jasne ciasto do foremek o wymiarach 20 x 20 cm i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj masę. Rozpuść żelatynę w 50 ml wrzątku i pozostaw do przestygnięcia. Ubij serek mikserem dodając cukier puder oraz mleko kokosowe. Delikatnie wlej żelatynę i sok z cytrusa. W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę (śmietana prosto z lodówki szybciej się ubije). Połącz ze sobą dwie masy.
Teraz pora za złożenie ciasta. Na samym dnie połóż ciasto ciemne. Wierzch posmaruj połową dżemu ananasowego. Rozkrój białe ciasto na pół i połóż jedną warstwę na dżemowej powierzchni. Rozsmaruj resztę dżemu i przykryj drugą częścią białego ciasta. Wyłóż kokosową masę, a wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Włóż ciasto do lodówki i schłodź przynajmniej przez 3 godziny. Podawaj ciasto z owocowym szejkiem lub dużą szklanką mrożonej latte.