Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo-kokosowe w polewie chałwowej

Ciasto jabłkowo-kokosowe w polewie chałwowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 295

Dodano:

Odsłon: 15454

Pyszne ciasto! Polskie jabłka świetnie tu łączą się z rajskim kokosem i słodyczą chałwy!

Składniki

  • 7 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • ok. 1,5kg jabłek
  • ....
  • POLEWA
  • 50g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 100g chałwy waniliowej
  • 1 łyżeczka kakao
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (jeżeli wytworzy się dużo soku – odcedzić i lekko odcisnąć).

  2. Oddzielić żółtka od białek (z 2 białek ubić pianę).

  3. Żółtka, 1 szklankę cukru i margarynę (o temp. pokojowej) dokładnie utrzeć. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao.

  4. Oddzielnie ubić 5 białek z 1 szklanką cukru, po czym wymieszać z wiórkami kokosowymi i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.

  5. Na blachę (23×33 cm lub nieco większą), wyścieloną pergaminem, wykładać kolejno: ciasto ciemne, pianę z kokosem, starte jabłka i jasne ciasto (rozprowadzanie jasnego ciasta na jabłkach może być kłopotliwe, dobrze jest szpatułkę zamaczać co jakiś czas w ciepłej wodzie, bardzo ułatwia to równomierne rozsmarowanie ciasta)

  6. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-55 minut.

  7. POLEWA:

    W garnuszku roztopić masło, cukier i mleko. Dodać pokruszoną chałwę, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i dodać kakao. Przestudzone ciasto należy polać jeszcze mocno ciepłą polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń