Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe ciasto jabłkowo orzechowe zapraszam po przepis
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 483
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 926
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 224
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 483
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 926
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 224
Składniki
Zagniatam kruche ciasto ciasto z 125 gr margaryny ,0,5 szkl cukru ,2 jajek ,cukru ,maki z proszkiem do pieczenia .Ciasto dziele na 2 części i piekę 2 placki w blaszce 28 cm czas pieczenia każdego placka 15 minut w 180 stopniach na środkowej półce bez termo obiegu ,upieczone placki muszą ostygnąć .
Na masę jabłkowa jak mam jabłka ze słoika podgrzewam i dodaje galaretki ,gdy jabłka świeże obieram ścieram na grubych oczkach podsmażam i dodaje galaretki odstawiam do przestudzenia .
Masa orzechowa zmielone orzechy daję do garnuszka dodaje cukier i mleko i trzeba zagotować ciągle mieszam by sie nie przypaliło orzechy wchłoną cały płyn odstawiam by ostygły
Ostudzone orzechy ucieram z 300 gr miękkiej margaryny lub masła .Ostudzony pierwszy placek wkładam do formy w której był pieczony na niego wykładam lekko cieple jabłka i połowę masy orzechowej równam i przykrywam drugim plackiem i pozostała masę orzechowa wykładam na wierzch ciasta równam posypuje posypką i do lodówki na kilka godzin do chłodzenia najlepiej na noc smacznego