Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto japońskie

Ciasto japońskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1383

Dodano:

Odsłon: 7077

Przepis na pyszne ciasto „japońskie”. Delikatne jak same płatki kwitnącej wiśni ;).To ciasto to rozkosz dla podniebienia, pyszne czekoladowe ciasto, delikatny sernik i słodko – kwaśna frużelina wiśniowa. POLECAM OGROMNIE!

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • 1 SZKLANKA CUKRU
  • 150 G MAKI PSZENNEJ
  • PARE KROPLI EKSTRAKTU WANILIOWEGO LUB ŁYŻECZKA CUKRU Z WANILIA
  • 150 G MASŁA
  • :3 JAJKA
  • 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 2 ŁYŻKI KAKAO,
  • 1 ŁYŻECZKA KAWY ROZPUSZCZALNEJ
  • 100 ML WRZĄCEJ WODY
  • Frużelina wiśniowa:
  • 700 G WIŚNI (MOGĄ BYĆ MROŻONE)
  • 1/2 SZKLANKI CUKRU
  • 2 ŁYŻECZKI MAKI ZIEMNIACZANEJ LUB KUKURYDZIANEJ
  • 100 ML WODY. JEŚLI WIŚNIE SA BARDZO SOCZYSTE TO POMINĄĆ WODĘ MAKE ROZPUŚCIĆ W SOKU,
  • Masa serowa:
  • 1 KG SERA Z WIADERKA
  • 500 ML ŚMIETANY 30 % ( JEŚLI MIESZKASZ W UK, TO PROPONUJE WHIPPED CREAM. CIASTO JEST BARDZIEJ LEKKIE)
  • 1 SZKLANKA CUKRU PUDRU
  • PARE KROPLI EKSTRAKTU WANILIOWEGO
  • 25 G ŻELATYNY
  • 1/3 SZKLANKI ZIMNEJ WODY
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto japońskie

Przygotowanie

  1. CIASTO: W GARNUSZKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. KAWĘ ROZPUŚCIĆ W 100 ML WRZĄCEJ WODY.

    ROZPUSZCZONE MASŁO I KAWĘ ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA.

    DO MISKI WBIĆ JAJKA I UBIĆ JE MIKSEREM DODAJĄC DO NICH CUKIER I CUKIER WANILIOWY. KIEDY MASA BĘDZIE KREMOWA I LEKKO ZBIELEJE, PRZESIAĆ DO NIEJ MAKE, KAKAO I PROSZEK DO PIECZENIA. CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ SZPATUŁKĄ.

    NASTĘPNIE DO CIASTA WLAĆ ROZPUSZCZONE MASŁO ORAZ KAWĘ I PONOWNIE WYMIESZAĆ.

  2. DNO TORTOWNICY (ŚREDNICA 24 CM) WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA I PRZELAĆ DO NIEJ PRZYGOTOWANE CIASTO.

    PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W TEMPERATURZE 180 ST. C. DO SUCHEGO PATYCZKA. OKOŁO 30 MINUT.

    CIASTO WYSTUDZIC W FORMIE NA KRATCE.

  3. NASTĘPNIE ZROBIĆ FRUŻELINĘ WIŚNIOWĄ: W GARNUSZKU ZAGOTOWAĆ WYDRYLOWANE WIŚNIE, WRAZ Z CUKREM. WIŚNIE GOTUJEMY DO MOMENTU AZ ROZPUŚCI SIĘ CUKIER.

    MAKE ZIEMNACZANA WYMIESZAĆ Z WODA.

    JEŚLI WIŚNIE SA BARDZO SOCZYSTE TO POMINĄĆ WODĘ, MAKE ROZPUŚCIĆ W SOKU.

    TAK PRZYGOTOWANA MAKE ZIEMNIACZANA WLAĆ DO GARNKA Z WIŚNIAMI. CAŁOŚĆ CHWILE POGOTOWAĆ CAŁY CZAS MIESZAJĄC. KIEDY FRUŻELINA TROCHĘ ZGĘSTNIEJE, ZDJĄĆ JA Z GRZANIA I ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA.

  4. PRZYGOTOWAĆ MASĘ SEROWĄ: ŻELATYNĘ WYMIESZAĆ Z WODA I ZOSTAWIĆ DO NAPĘCZNIENIA. PO 10 -15 MINUTACH, NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ PRZEŁOŻYĆ DO GARNUSZKA I ROZPUŚCIĆ JA PODGRZEWAJĄC NA MAŁYM GRZANIU. ŻELATYNY NIE ZAGOTOWYWAĆ.

    W MISCE ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ ŚMIETANĘ. DO ŚMIETANY MOŻNA, PODCZAS UBIJANIA, DODAĆ CUKIER LUB EKSTRAKT WANILIOWY.
    W OSOBNEJ MISCE ZMIKSOWAĆ SER Z WIADERKA DODAJĄC DO NIEGO CUKIER PUDER. KIEDY SER ŁADNIE SIĘ UTRZE NA GŁADKĄ MASĘ DODAĆ DO NIEGO KOLEJNO PRZESTUDZONA ŻELATYNĘ I UBITA ŚMIETANĘ. CALOSC DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.

  5. NA WYSTUDZONE CIASTO WYŁOŻYĆ SZYBKO MASĘ SEROWA, A NA NIEJ UŁOŻYĆ WARSTWĘ FRUŻELINY. CIASTO POWINNO BYĆ CIĄGLE W FORMIE DO PIECZENIA, LUB PRZEŁOŻYĆ JE NA TALERZ I OTOCZYĆ WYSOKIM RANTEM. FRUŻELINĘ MOŻNA ZA POMOCĄ PATYCZKA LUB NOŻA LEKKO WYMIESZAĆ Z GÓRNĄ PARTIĄ MASY SEROWEJ. PATRZ FILM.

    TAK PRZYGOTOWANE CIASTO WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA PARĘ GODZIN, NAJLEPIEJ NA NOC.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agiza 4 dni temu Mega pyszne! Zrobiłam w tortownicy i musiałam przeciąć blat na 2 części. Takim sposobem wyszły dwa ciasta i oba szybko zniknęły:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 kwietnia No właśnie, dziś "Dzień czekolady", więc ciacho w dychę :D
"Trochę" tam innych dodatków, ale przyjmijmy, że to z okazji dzisiejszego dnia. Pychotka ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 12 kwietnia Może tak w dwa dni , to bym zrobił takie pyszności...
O ile w ogóle by wyszły :-)))
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń