Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie ostatnio robiłam. Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość.
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, chwilę miksujemy. Do piany dodajemy żółtka zmniejszamy obroty i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy.
JABŁKA
2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt.
Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem (ja użyłam Bonitki-są do kupienia w sklepie z uroczym owadem w logo)
***ciasteczka karmelizowane można zastąpić ciasteczkami korzennymi
MASA BUDYNIOWA
Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukry waniliowe oraz masło-stawiamy na kuchence i podgrzewamy.
W osobnej miseczce mieszamy cukier, mąkę, budynie,250ml mleka, 2 żółtka
Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
Gorącą masę wykładamy na ciasteczka. Wyrównujemy i studzimy.
Na koniec na patelnie dajemy masło, miód, cukier puder-wszystko rozpuszczamy, o masy dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie.
Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Jest wspaniałe, kremowe, wilgotne. Nie za słodkie.
To byl moj zachciankowy wymysl i przyznam bardzo smaczny !
Odsłon: 6102
Aromatyczny farsz zanurzony w mięsie z kurczaka, otulony soczystym boczkiem.T...
Odsłon: 1838
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 55
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10549
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 399
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 130
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 55
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10549
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 399
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 130
Składniki
Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, chwilę miksujemy. Do piany dodajemy żółtka zmniejszamy obroty i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. JABŁKA 2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt. Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem (ja użyłam Bonitki-są do kupienia w sklepie z uroczym owadem w logo) ***ciasteczka karmelizowane można zastąpić ciasteczkami korzennymi MASA BUDYNIOWA Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukry waniliowe oraz masło-stawiamy na kuchence i podgrzewamy. W osobnej miseczce mieszamy cukier, mąkę, budynie,250ml mleka, 2 żółtka Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na ciasteczka. Wyrównujemy i studzimy. Na koniec na patelnie dajemy masło, miód, cukier puder-wszystko rozpuszczamy, o masy dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Jest wspaniałe, kremowe, wilgotne. Nie za słodkie.
Przepisy Desery
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Desery
Pancakes jogurtowe
Desery
EKSPRESOWE CIASTO Z BIAŁEK Z MALINAMI
Desery
Tarta owocowa
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Latem zawsze mamy ochotę na szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Większość cz...
Odsłon: 123
Pancakes jogurtowe
pyszne puszyste Pancakes jogurtowe
Odsłon: 48