Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie ostatnio robiłam. Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość.
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1069
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1082
Polecam.
Odsłon: 1069
Składniki
Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, chwilę miksujemy. Do piany dodajemy żółtka zmniejszamy obroty i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. JABŁKA 2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt. Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem (ja użyłam Bonitki-są do kupienia w sklepie z uroczym owadem w logo) ***ciasteczka karmelizowane można zastąpić ciasteczkami korzennymi MASA BUDYNIOWA Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukry waniliowe oraz masło-stawiamy na kuchence i podgrzewamy. W osobnej miseczce mieszamy cukier, mąkę, budynie,250ml mleka, 2 żółtka Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem waniliowym dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na ciasteczka. Wyrównujemy i studzimy. Na koniec na patelnie dajemy masło, miód, cukier puder-wszystko rozpuszczamy, o masy dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Jest wspaniałe, kremowe, wilgotne. Nie za słodkie.