Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jeżynowe łyżką mieszane

Ciasto jeżynowe łyżką mieszane

Autor:

Przepisów i artykułów: 745 Ocena: 14446

Dodano:

Odsłon: 154

Lubię takie ciasta, szybkie i smaczne. Teraz sezon na jeżyny.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 150 g
  • proszek do pieczenia czubata łyżeczka
  • drobny cukier 50 g
  • 1 spore jajko
  • mleko 50 ml
  • olej rzepakowy 100 ml
  • Kruszonka : masło lub margaryna 40 g
  • cukier puder 46 g
  • mąka pszenna 60 g ( lub 45 g pszennej + 15g krupczatki)
  • Jeżyny ok.200 g
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto jeżynowe łyżką mieszane

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Kruszonka:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać pokrojone masło, rękami zagnieść kruszonkę. Wstawić do lodówki.
    Jeżyny opłukać, osuszyć i delikatnie posypać mąką.
    Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajko, mleko i olej. Wszystko krótko wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników.
    Ciasto wyłożyć do tortownicy, jeżyny ułożyć na cieście. Posypać kruszonką.
    Piec w do 180°C ok. 45 minut.
    Po upieczeniu posypać pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń