Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe na zimno z arbuzem i melonem.

Ciasto jogurtowe na zimno z arbuzem i melonem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2018

Dodano:

Odsłon: 296

Przepis na niezwykle orzeźwiające ciasto jogurtowe na zimno z arbuzem i melonem. Fantastyczny deser na cieple letnie dni. Łatwe do zrobienia i bardzo atrakcyjnie wyglądające. Deser jest lekki i schłodzony cudownie orzeźwia w upalne dni. Deser, który wspaniale się sprawdzi na ogrodowe party.

Składniki

  • 120g herbatników
  • 60 g masła
  • 350ml śmietany kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • odrobina pasty waniliowej
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 24 g żelatyny w proszku
  • 5 -6 łyżek zimnej wody
  • 8 łyżek gorącego soku z pomarańczy
  • 750 ml wrzącej wody
  • 2 galaretki przezroczyste
  • kawałek arbuza
  • kawałek melona
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto jogurtowe na zimno z arbuzem i melonem.

Przygotowanie

  1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowane herbatniki wysypać na tortownice wyłożoną pergaminem. Tortownica o średnicy 22 cm. Ciasteczkowy spód równomiernie rozłożyć po dnie formy i dobrze docisnąć np.: dnem szklanki. Tak przygotowana formę włożyć do lodówki.

    Żelatynę zalać zimna woda i odstawić do napęcznienia.

  2. W dużej misce ubić śmietanę wraz z cukrami. Do ubitej smietany dodać miód i jogurt. Całość dokładnie wymieszać.

    Napęczniałą żelatynę zalać gorącym sokiem pomarańczowym i rozpuścić mieszając. Rozpuszczona żelatynę przestudzić a następnie dodać do masy jogurtowej. Można najpierw do żelatyny dodać kilka łyżek masy jogurtowej i dobrze ze soba połączyć.
    Masę dobrze wymieszać, a następnie wylać na przygotowana wcześniej bazę ciasteczkową . Ciasto wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

  3. W międzyczasie we wrzątku rozpuścić galaretki i również odstawić je do lekkiego stężenia.
    Z kawałków arbuza i melona za pomocą półkulistej łyżeczki wydrążyć miąższ.

    Kawałki owoców ułożyć na stężałej masie jogurtowej i całość zalać tężejąca galaretka.

    Gotowy deser przelozyc do lodówki i zostawić go tam na minimum trzy godziny, a najlepiej na noc.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń