Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z jabłkami.

Ciasto jogurtowe z jabłkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1383

Dodano:

Odsłon: 13188

Przepis na bardzo szybkie do zrobienia, atrakcyjne i bardzo smaczne ciasto jogurtowe. Możecie je zrobić z Waszymi ulubionymi owocami. Dzisiaj użyłam do niego jabłek. Ułożone w piękną różyczkę, sprawiają, ze ciasto wygląda wyjątkowo pięknie.

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu. Jogurt wyjąc z lodówki na godzinę przed.
  • 300 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder z odrobina cynamonu do posypania ciasta
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto jogurtowe z jabłkami.

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucić jajka i rozetrzeć je z cukrami na puszysta masę.

    Do utartych jajek dodać kolejno: szczyptę soli, jogurt i rozpuszczone masło. Całość dobrze wymieszać.

  2. Na koniec do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie dobrze wymieszać, do polaczenia składników.

    Dno formy, o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Grzanie góra – dół.

  3. Jabłka umyć, przekroić na pół i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie każdą polówkę pokroić w plasterki. Patrz film.

    Plasterki jabłek ułożyć na wierzchu ciasta, tworząc z nich jabłkową różyczkę. Jabłka delikatnie wcisnąć w ciasto, ale nie do samego dna.

  4. Piec do suchego patyczka około godziny.
    Gotowe ciasto wyjąc z formy, wystudzić na kratce i schłodzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń