Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd natknęłam się na przepis na szybkie ciasto jogurtowe upiekłam już kilka wariacji na ten temat. Za każdym razem trochę inaczej smakuje a co najważniejsze zawsze wychodzi. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia gęstość ciasta. Bo ta tak na prawdę zależy od wielkości jajek, rodzaju mąki itp. Ciasto po zamieszaniu łyżką powinno powoli się wyrównywać. Jeśli od razu robi się gładkie na powierzchni grozi zakalcem :) Dziś wersja ciasta jogurtowego z owocami leśnymi.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2215
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1310
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 481
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3476
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1089
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2215
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1310
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 481
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3476
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1089
Składniki
W jednej misce mieszam trzepaczką wszystkie płynne składniki, tj. jajka, olej, jogurt aż do połączenia się składników.
W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, cukier, sodę.
Do płynnych składników wsypuję powoli suche mieszając łyżką aby składniki połączyły się w ciasto. Na zakończenie dodaję płatki migdałowe i delikatnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jak jest za rzadkie dosypuję trochę mąki a jak za gęste trochę jogurtu.
Ciasto wylewam na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układam owoce.
Piekę 30-35 min w piekarniki nagrzanym do 200 stopni do suchego patyczka.