Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkąd natknęłam się na przepis na szybkie ciasto jogurtowe upiekłam już kilka wariacji na ten temat. Za każdym razem trochę inaczej smakuje a co najważniejsze zawsze wychodzi. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia gęstość ciasta. Bo ta tak na prawdę zależy od wielkości jajek, rodzaju mąki itp. Ciasto po zamieszaniu łyżką powinno powoli się wyrównywać. Jeśli od razu robi się gładkie na powierzchni grozi zakalcem :) Dziś wersja ciasta jogurtowego z owocami leśnymi.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2230
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1353
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2110
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2230
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3308
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1353
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2110
Składniki
W jednej misce mieszam trzepaczką wszystkie płynne składniki, tj. jajka, olej, jogurt aż do połączenia się składników.
W drugiej misce mieszam wszystkie suche składniki, czyli obie mąki, cukier, sodę.
Do płynnych składników wsypuję powoli suche mieszając łyżką aby składniki połączyły się w ciasto. Na zakończenie dodaję płatki migdałowe i delikatnie mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jak jest za rzadkie dosypuję trochę mąki a jak za gęste trochę jogurtu.
Ciasto wylewam na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układam owoce.
Piekę 30-35 min w piekarniki nagrzanym do 200 stopni do suchego patyczka.