Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Ciasto kajmakowe  bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 588 Ocena: 4584

Dodano:

Odsłon: 528

Bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia: herbatniki przełożone kremem z mascarpone i kremówki z nutką masy kajmakowej z dodatkiem żelatyny. Po prostu "niebo w gębie":)

Składniki

  • śmietana kremówka 500 ml
  • mascarpone 25 dag
  • masa kajmakowa /z puszki/ 2 łyżki
  • cukier puder 3 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki
  • herbatniki
5-6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto kajmakowe bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody i odstawiamy do wystudzenia.
    W międzyczasie dno blaszki do pieczenia wykładamy herbatnikami - u mnie blaszka miała wymiary 30 x 25.
    Przygotowujemy krem: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na pół sztywno. Łyżkę śmietany mieszamy z mascarpone i drugą łyżkę śmietany mieszamy z masą kajmakową - łatwiej będzie te składniki dodać i ubić z resztą śmietany. Do ubijanej kremówki dodajemy porcjami mascarpone i masę kajmakową. Na końcu dodajemy cukier puder /ilość według uznania/ i przestudzoną żelatynę.
    Krem przekładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników lekko dociskając.
    Ciasto schładzamy w lodówce. Pysznie smakuje już po kilkunastu minutach ale najlepsze jest po kilku godzinach chłodzenia:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń