Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo lekkie, delikatne i puszyste ciasto na bazie ricotty, z wiśniami i lukrem amaretto. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak i na większą imprezę. Ciasto jest bardzo proste, uda się nawet osobom początkującym w kuchni.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 142
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 364
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 142
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 364
Składniki
Drylowane wiśnie zalewamy likierem Amaretto i odstawiamy na co najmniej godzinę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Ricottę ubijamy z cukrem na gładką masę, puszystą masę. Dodajemy jajka i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy kakao, potem masło i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wiśnie odcedzamy, układamy na cieście i lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli pieczecie w mniejszej tortownicy będzie to raczej 40 minut. Studzimy.
Lukier Amaretto. Odmierzamy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy likier Amaretto małymi porcjami i ucieramy. Lukier powinien być na tyle lejący, aby powoli spływał z łyżki, ale na tyle gęsty, aby się nie rozlewał. W razie potrzeby dodajcie odrobinę cukru pudru lub likieru. Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.