Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo lekkie, delikatne i puszyste ciasto na bazie ricotty, z wiśniami i lukrem amaretto. Sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak i na większą imprezę. Ciasto jest bardzo proste, uda się nawet osobom początkującym w kuchni.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9375
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1994
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4018
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 539
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 273
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 392
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9375
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1994
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4018
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 539
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 273
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 392
Składniki
Drylowane wiśnie zalewamy likierem Amaretto i odstawiamy na co najmniej godzinę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Ricottę ubijamy z cukrem na gładką masę, puszystą masę. Dodajemy jajka i cały czas miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy kakao, potem masło i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wiśnie odcedzamy, układamy na cieście i lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut, sprawdzamy patyczkiem. Jeśli pieczecie w mniejszej tortownicy będzie to raczej 40 minut. Studzimy.
Lukier Amaretto. Odmierzamy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy likier Amaretto małymi porcjami i ucieramy. Lukier powinien być na tyle lejący, aby powoli spływał z łyżki, ale na tyle gęsty, aby się nie rozlewał. W razie potrzeby dodajcie odrobinę cukru pudru lub likieru. Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.