Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, piernikowo-cynamonowe ciasto w sam raz na święta .
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 602
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 888
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 602
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 888
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, dodając po jednym żółtku , następnie olej i ocet. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blachę o wymiarach 26 x35 wyłożonej papierem do pieczenia, i piec około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekroj na pół.
Krem Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki, pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń. Wystudź. Wystudzony budyń utrzyj z masłem na puszystą masę.
Pierwszą warstwę biszkoptu nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny i posmaruj powidłami. 1/3 kremu wyłóż na powidła, na kremie ułóż pierniki, przykryj 1,3 kremu i połóż drugą część biszkoptu. Wierzch posmaruj pozostałym kremem i posyp orzechami lub inną ozdobną posypką.