Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, piernikowo-cynamonowe ciasto w sam raz na święta .
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12093
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 153
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8897
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155550
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1215
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12093
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 153
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8897
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155550
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1215
Składniki
Biszkopt Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem, dodając po jednym żółtku , następnie olej i ocet. Na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blachę o wymiarach 26 x35 wyłożonej papierem do pieczenia, i piec około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekroj na pół.
Krem Z 0,5 litra mleka odlej 0,5 szklanki, pozostałe mleko zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń. Wystudź. Wystudzony budyń utrzyj z masłem na puszystą masę.
Pierwszą warstwę biszkoptu nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny i posmaruj powidłami. 1/3 kremu wyłóż na powidła, na kremie ułóż pierniki, przykryj 1,3 kremu i połóż drugą część biszkoptu. Wierzch posmaruj pozostałym kremem i posyp orzechami lub inną ozdobną posypką.