Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym lub powidłami, na nie układa się pierniczki, na nie dajemy krem, drugi spód biszkoptu i smarujemy go kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto z powodu dodatku pierników idealnie nadaje się na święta. Zapraszam
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4274
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 676
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 997
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3932
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 803
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4274
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 676
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 997
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3932
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 803
Składniki
Na początek polecam zrobić bazę kremu Do garnka wlewamy 1200ml mleka, dodajemy 3 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia-mieszając by się nie przypaliło. Powstały budyń studzimy. BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt kroimy na dwa spody, studzimy. KREM Do miski dajemy 300g miękkiego masła ubijamy je i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Masło i budyń musza być w temp pokojowej. Następnie dodajemy cappuccino i miksujemy. ***kawy nie trzeba dodawać, można pominąć SKŁADANIE CIASTA Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym lub powidłami. Układamy na nim pierniczki. Ja użyłam miękkich, nadziewanych, w czekoladzie. Na pierniczki dajemy krem, zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta. Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą.