Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta +FILM

Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta +FILM

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10282

Dodano:

Odsłon: 8284

Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym lub powidłami, na nie układa się pierniczki, na nie dajemy krem, drugi spód biszkoptu i smarujemy go kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto z powodu dodatku pierników idealnie nadaje się na święta. Zapraszam

Składniki

  • *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT -6 jajek -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru
  • -2 płaskie łyżki kakao
  • KREM -1200ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -3/4 szkl cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej tortowej -4-5 łyżek kawy cappuccino -300g masła w temp pokojowej
  • DODATKOWO -ok 500g dowolnych pierniczków w czekoladzie
  • -dżem porzeczkowy -pół tabliczki czekolady deserowej do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Katarzynka-z pierniczkami i kremem- idealne na święta +FILM

Przygotowanie

  1. Na początek polecam zrobić bazę kremu

    Do garnka wlewamy 1200ml mleka, dodajemy 3 budynie, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia-mieszając by się nie przypaliło.

    Powstały budyń studzimy.





    BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Miksujemy do uzyskania gładkiej, błyszczącej piany. Dodajemy żółtka-miksujemy.

    Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao.



    Wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.





    Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wsadzamy do już nagrzanego piekarnika. Upieczony biszkopt kroimy na dwa spody, studzimy.


    KREM

    Do miski dajemy 300g miękkiego masła ubijamy je i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Masło i budyń musza być w temp pokojowej.

    Następnie dodajemy cappuccino i miksujemy. ***kawy nie trzeba dodawać, można pominąć



    SKŁADANIE CIASTA

    Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym lub powidłami.



    Układamy na nim pierniczki.


    Ja użyłam miękkich, nadziewanych, w czekoladzie.

    Na pierniczki dajemy krem, zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta.


    Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem.

    Smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 listopada 2020 Powiem tak. Były już trzy podejścia, więc może za czwartym się uda hehehe. Chodzi mi, o te chatki, bo dwie bym wziął, jak byś robiła :)

A ciacho, jak przystało na imię autora zawsze pysznie się zapowiada :))
Odpowiedzi: 7 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń