Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kawosz- z kawową pianką i kremem- bez pieczenia

Ciasto Kawosz- z kawową pianką i kremem- bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 6461

Dodano:

Odsłon: 13171

Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy.

Składniki

  • przepis na blaszkę 25x25cm
  • KAWOWA PIANKA
  • -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -2-3 płaskie łyżki żelatyny -2 szklanki mleka
  • -2 śnieżki (bite śmietany w proszku) -3 łyżki kawy rozpuszczalnej -łyżka kakao
  • KREM
  • -litr mleka -2 budynie -2 łyżki mąki
  • -3 żółta -3/4 szklanki cukru -cukier waniliowy
  • -250g masła lub margaryny
  • DODATKOWO
  • -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g
  • -troszkę czekolady do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu.

    Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy.

    Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy mocno do zgęstnienia.

    Studzimy.

    Gdy budyń jest już zimny margarynę lub masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładki krem.

  2. blaszkę 25x25cm wykładamy herbatnikami, następnie dajemy na nie połowę masy, potem znów kładziemy warstwę herbatników, na nich resztę masy i na koniec trzecią warstwę herbatników.

  3. PIANKA

    kawę, czekoladę, kakao dajemy do garnka, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając do rozpuszczenia czekolady i kawy. Musi się to zagotować.

  4. Następnie studzimy jak będzie zimne wsadzamy na 15 minuty do lodówki.

    Do zimnej mieszaniny dodajemy 2 śnieżki i miksujemy do lekkiego zgęstnienia.

  5. Następnie w 0,5 szklanki wrzącej wody rozpuszczamy dokładnie żelatynę, i mieszamy do momentu aż żelatyna będzie zimna. Musimy ciągle mieszać, żeby się nie zsiadła w szklance. Można też dać szklankę do miseczki z zimną wodą, mieszać i dmuchać :-)Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko


    Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę.
    Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-)

    Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 listopada 2017 Kasia, rozwalasz mnie tymi przepisami xD
Chciałbym zrobić coś "prostego" i szybkiego na Andrzejki, by nikt się nie dowiedział, ale jak to zrobić hehehe.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń