Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kawowe na herbatnikach, z pierzynką z bitej śmietany
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1698
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2241
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 47
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 131
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1336
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1698
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2241
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 47
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 131
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1336
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia budyniu, który będzie bazą kremu. Z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę dajemy do gara i gotujemy :-) Żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę miksujemy dokładnie w 2/3 szklanki mleka,nie może być żadnych grudek. Powstałą miksturę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy jak budyń-do zgęstnienia. Następnie budyń studzimy.Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń. Na koniec dodajemy kawę i wszystko miksujemy.
Dno blaszki wykładamy folią aluminiową. następnie układamy warstwę waniliowych herbatników.
Krem dzielimy na pół. Pierwszą połowę kremu wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy.Następnie wykładamy drugą warstwę herbatników-tym razem kakaowych.
I dajemy resztę kremu. Na koniec dajemy trzecią warstwę herbatników -waniliowych.Do schłodzonej śmietany 30% dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy. Ubijamy na sztywną masę.Śmietanę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą mleczną. I nasze ciasto gotowe :-)
Wkładamy je na całą noc do lodówki by herbatniki zmiękły. Ciasto smakuje cudownie, nutka kawy jest bardzo dobrze wyczuwalna, pięknie się kroi, i pięknie wygląda.