Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kokosowe na budyniu to wyśmienity deser do popołudniowej kawki. O delikatnym i aksamitnym smaku zachwyci wszystkich wielbicieli kokosa. Bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia ciasto z herbatnikami, budyniem, amaretto i kokosem.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25092
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 177
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25092
Składniki
Do miski wlewamy 1 szklankę mleka, żółtka, ekstrakt waniliowy, wsypujemy obydwie mąki i dobrze mieszamy. Do rondelka wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy cukier i włączamy grzanie kuchenki. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszysto i stopniowo do niego dodajemy ostudzony budyń, a na koniec wlewamy likier amaretto i wsypujemy garść wiórków kokosowych. Miksujemy krótko do połączenia składników.
Na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, nakładamy warstwę budyniu, warstwę herbatników, znów masę budyniową i na koniec wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej zostawić na noc.
Uwagi: - budyń trzeba wystudzić, bo gdy dodamy ciepły budyń do ucieranego masła wtedy masło się rozpuści i masa wyjdzie bardzo rzadka.