Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowo- orzechowe

Ciasto kokosowo- orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 723

Dodano:

Odsłon: 5066

Ciasto idealne dla wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ".

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa jabłkowa:
  • 6 dużych jabłek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • masa kokosowa:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 180 g wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • masa orzechowa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 150 zmielonych orzechów
  • 4 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kakao
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto kokosowo- orzechowe

Przygotowanie

  1. Wykonanie:


    Ciasto kruche:
    1.Schłodzoną margarynę posiekać.
    2.Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem.
    3.Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut.
    Masa jabłkowa:
    1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2.Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły.
    3.Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
    Masa kokosowa:
    1.Białka z solą ubić na sztywno.
    2.Dodać cukier, mąkę, i wiórki.
    3.Delikatnie wymieszać.
    Masa orzechowa:
    1.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając.
    2.Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
    Polewa czekoladowa:
    1.Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy.
    2.Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.

  2. Układanie:
    1.Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą.
    2.Dno foremki wylepić ciastem
    3.Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód.
    4.Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową.
    5.Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową.
    6.Piec ok.50 minut w temp. 170°C.
    7.Przestudzone ciasto polać przestudzoną polewą.
    8.Dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń