Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 772
Dodano: 31.10.2016
Odsłon: 5451
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Wykonanie:
Ciasto kruche:
1.Schłodzoną margarynę posiekać.
2.Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem.
3.Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut.
Masa jabłkowa:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły.
3.Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Masa kokosowa:
1.Białka z solą ubić na sztywno.
2.Dodać cukier, mąkę, i wiórki.
3.Delikatnie wymieszać.
Masa orzechowa:
1.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając.
2.Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Polewa czekoladowa:
1.Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy.
2.Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.
Układanie:
1.Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą.
2.Dno foremki wylepić ciastem
3.Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód.
4.Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową.
5.Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową.
6.Piec ok.50 minut w temp. 170°C.
7.Przestudzone ciasto polać przestudzoną polewą.
8.Dowolnie udekorować.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)