Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne dla wielbicieli wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ".
Wykonanie:
Ciasto kruche:
1.Schłodzoną margarynę posiekać.
2.Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem.
3.Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut.
Masa jabłkowa:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły.
3.Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Masa kokosowa:
1.Białka z solą ubić na sztywno.
2.Dodać cukier, mąkę, i wiórki.
3.Delikatnie wymieszać.
Masa orzechowa:
1.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając.
2.Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Polewa czekoladowa:
1.Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy.
2.Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.
Układanie:
1.Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą.
2.Dno foremki wylepić ciastem
3.Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód.
4.Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową.
5.Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową.
6.Piec ok.50 minut w temp. 170°C.
7.Przestudzone ciasto polać przestudzoną polewą.
8.Dowolnie udekorować.
Przepyszne ciasto z dużą ilością orzechów. Idealne do kawy ;) Polecam wypróbo...
Odsłon: 11820
Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Odsłon: 147
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 54
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 56
Kura + boczek = To jest to! Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Odsłon: 147
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 54
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 56
Składniki
Wykonanie: Ciasto kruche: 1.Schłodzoną margarynę posiekać. 2.Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. 3.Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: 1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2.Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły. 3.Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masa kokosowa: 1.Białka z solą ubić na sztywno. 2.Dodać cukier, mąkę, i wiórki. 3.Delikatnie wymieszać. Masa orzechowa: 1.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając. 2.Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Polewa czekoladowa: 1.Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy. 2.Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zagotować, chwilę pomieszać i zdjąć z ognia.
Układanie: 1.Blaszkę natłuścić i obsypać bułką tartą. 2.Dno foremki wylepić ciastem 3.Zimną masę jabłkową wyłożyć na kruchy spód. 4.Masę kokosową wyłożyć na masę jabłkową. 5.Masę przechowa wyłożyć na masę kokosową. 6.Piec ok.50 minut w temp. 170°C. 7.Przestudzone ciasto polać przestudzoną polewą. 8.Dowolnie udekorować.
Przepisy Desery
Desery
Tort poprzeczny bez pieczenia
Desery
Sernik na zimno z mascarpone
Desery
Babka z galaretek
Desery
Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia
Tort poprzeczny bez pieczenia
Łatwy torcik do zrobienia. Ładnie wygląda i dobrze smakuje.
Odsłon: 56
Sernik na zimno z mascarpone
Zimny serniczek na upały sprawdzi się idealnie. Spód zrobiłam z pokruszonyc...
Odsłon: 1894