Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto krecika z bananami"
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 45
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2652
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 328
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 210
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 45
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2652
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 328
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 148
Polecam.
Odsłon: 210
Składniki
Ubij pianę z żółtek, cukru i oleju. Następnie dodaj letnie mleko i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ubij sztywną pianę z białek i ostrożnie dodaj do mieszanki tak, aby powstało gładkie ciasto.
Blachę z wyższą krawędzią wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz w temperaturze 170° C przez ok. 30 minut.
Wlej do garnka mleko, dodaj cukier i proszek budyniowy. Mieszając, gotuj przez 4 minuty, aż zgęstnieje. Gotowy budyń lekko poprósz cukrem pudrem, aby nie powstała skórka. Poczekaj, aż wystygnie i ubij go na gładko. Wmieszaj twaróg i dodaj ubitą śmietanę posiekaną z czekoladą. Obierz banany i poprzekrawaj je wzdłuż.
Przekrój ciasto w poprzek. Na dolnej połowie rozsmaruj część kremu, poukładaj banany i rozprowadź resztę kremu. Drugi płat ciasta rozkrusz i powstałą kruszonką posyp krem. Wstaw do lodówki.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja ok. 378 kcalŹródło: Na żywo