Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto królewskie

Ciasto królewskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 3621

Przepis mojej babci

Składniki

  • Ciasto miodowe; 30 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  • łyżka śmietany
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • Biszkopt: 5 jaj,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa: 3/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru+cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • Dodatkowo: powidło śliwkowe
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto królewskie

Przygotowanie

  1. Ciasto miodowe:

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część umieścić w blaszce i piec w temp. 180 stopni ok. 15 min.

  2. Biszkopt:

    Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 stopni ok 35- 40 minut.

  3. Masa budyniowa

    Margarynę i część mleka zagotować, resztę zmiksować z mąkami oraz cukrem i dodawać do gotującego mleka. Wymieszać.

  4. Placek przekładamy w następującej kolejności:

    placek miodowy
    powidło śliwkowe
    masa budyniowa - 1/2
    biszkopt
    masa budyniowa - 1/2
    placek miodowy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń