Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto królewskie to smak dzieciństwa wielu z nas. Lekkie, delikatne miodowe placki, przełożone słodką masą. Chrupiąca posypka na wierzchu ciasta tworzy fantastyczny kontrast smaków i tekstur.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44776
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 694
Składniki
Na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem, solą i sodą. Wkrój kawałki zimnego masła, przesiekaj z mąką, aż powstaną grudki. Następnie wbij jajka, dodaj miód i szybko zagnieć ciasto. Konsystencja powinna być gładka i sprężysta. Podziel ciasto na 4 równe części, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj blachę o wymiarach 23 × 30 cm. Jeśli masz możliwość pieczenia równocześnie dwóch placków, przygotuj dwie blachy i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij pierwsze ciasto z lodówki, rozwałkuj na kształt blaszki, przełóż na wałku i w razie potrzeby ugniataj, aby dopasować do kształtu foremki. Wstaw blaszkę (lub dwie) do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 13-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Postępuj tak samo z pozostałymi plackami.
W garnku zagotuj mleko, dodaj cukier oraz kaszę manną i gotuj przez około 4 minuty cały czas mieszając. Następnie zagotuj, aby masa przypominała konsystencję budyniu. Zdejmij krem z ognia i wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, następnie dodawaj przestudzony budyń, a na koniec dolej ekstrakt. Masa powinna być gładka i jednolita.
Złóż ciasto. Posmaruj pierwszy placek 1/3 masy budyniowej i przykryj plackiem. Składaj ciasto do wykończenia placków i masy. Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami i polej rozpuszczoną czekoladą.