Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Królowa Jesieni

Ciasto Królowa Jesieni

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 1232

Dodano:

Odsłon: 19264

Ciasto dyniowe przekładane masą z kasztanów jadalnych i jabłkami, polane czekoladą.

Składniki

  • CIASTO DYNIOWE:
  • Puree z dyni - 500g
  • Mąka tortowa - 300g
  • Cukier - 150g
  • Jajko - 4 szt
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenie - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • MASA KASZTANOWO - BUDYNIOWA
  • Kasztany jadalne - 15szt
  • Woda - 50ml
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Na budyń:
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1 szt
  • Mleko - 250ml
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 100g
  • MASA JABŁKOWA:
  • Jabłka prażone z cukrem - 500g
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • DODATKOWO:
  • Czekolada - 150g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, potem dodajemy olej, cukier waniliowy, sok z limonki, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy puree z dyni (dynia upieczona i zmiksowana). Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką.

    Ciasto dzielimy na pół i pieczemy 2 blaty w 180 stopniach po 35-40 minut do suchego patyczka.

  2. Teraz najbardziej pracochłonna część czyli kasztany.

    Kasztany nacinamy na krzyż po wypukłej stronie. Zalewamy letnią wodą i gotujemy aż woda zacznie wrzeć. Osuszamy i wykładamy na suchą blachę. Pieczemy w piekarniku na 200 stopniach ok 20 minut - skórka musi się rozejść. Wyciągamy kasztany i jeszcze gorące obieramy.

    Kasztany można upiec bez wcześniejszego gotowania, ale w ten sposób powinny łatwiej dać się obrać.

  3. Teraz obrane kasztany dotujemy w wodzie z mlekiem i cukrem do miękkości czyli ok 20 minut. W międzyczasie można dodać wody w razie konieczności.

    Po ostudzeniu blendujemy na gładką masę.

    Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją, ale w połowie mleka. Jeśli macie budyń z cukrem, nie dodawajcie już więcej. Odstawiamy do schłodzenia.

    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, aż zrobi się puszyste. Dodajemy do niego partiami krem z kasztanów i budyń. Masa gotowa.

  4. Masa jabłkowa:

    Jabłka prażone mieszamy z cynamonem. Żelatynę zalewamy małą ilością chłodnej wody i podgrzewamy np w mikrofali, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do jabłek, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Mieszamy co 15 minut, aż masa zacznie gęstnieć.

    Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę kasztanową. Na nią masę jabłkową i drugi blat ciasta.

  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń