Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto królowa nocy to z pewnością deser, który wymaga sporego nakładu pracy, ale świetnie sprawdzi się podczas każdego wydarzenia. Stanie się królową każdej nocy!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj cukier z miękkim masłem na puch. Dodaj śmietanę, jajka i wanilię. Ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wsyp przesianą mąkę, sodę i sól. Ponownie wymieszaj.
W rondelku zagotuj wodę. Zdejmij ją z ognia i natychmiast dodaj kakao i kawałki czekolady. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników i przestudzenia. Dodaj mieszankę cienkim strumieniem do ciasta i miksuj aż całość będzie gładka.
Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 32 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej do niej ciasto. Piecz je w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Przekrój je na dwa blaty.
Przygotuj krem. Do miski wlej śmietanę i ubij ją na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Dodawaj po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Następnie wlewaj cienkim strumyczkiem mleko kondensowane i wymieszaj do połącznia składników.
Białą czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wmieszaj ją, esencję waniliową, wiórki kokosowe i mąki do kremu. Całość wstaw do lodówki do stężenia.
Przygotuj warstwę kokosową. Do rondelka wlej mleko i dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj pianki marshmallows, które możesz posiekać na mniejsze, by szybciej się topiły. Kiedy pianki zaczną mięknąć, zdejmij rondelek z ognia i całość ubijaj do całkowitego połączenia składników.
Dodaj wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Wymieszaj wszystko. Pozostaw do ostygnięcia i stężenia.
Złóż ciasto. Na jednej warstwie ciasta czekoladowego rozłóż połowę kremu, a następnie całą masę kokosową. Przykryj drugą częścią kremu i drugim blatem ciasta. Całość wstaw do lodówki.
Przygotuj dekorację. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki i przełóż je do małego rondelka. Zalej mlekiem. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Ciągle mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Nie doprowadzaj do wrzenia. Kiedy polewa będzie jednorodna, zdejmij ją z ognia i zostaw do lekkiego przestudzenia – do osiągnięcia punktu tężenia.
Wylej polewę na ciasto. Rafaello pokrój ostrym nożem na połowy i udekoruj nimi wierzch ciasta królowa nocy.