Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche na tartę słodką

Ciasto kruche na tartę słodką

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 939

Dodano:

Odsłon: 2270

Ciasto kruche do przygotowania tarty jest szybkie i proste. Ponieważ nie powinno się go ogrzewać przygotowuję je za pomocą robota kuchennego. Podstawą jest mąka krupczatka, która nadaje ciastu chrupkości. Przepis podaję na spód i górę. Idealna do przygotowania tego ciasta jest stolnica silikonowa, gdyż łatwiej jest ciasto przełożyć na papier do pieczenia i do formy.

Składniki

  • Mąka krupczatka (400g)
  • Margaryna palma lub mleczna z Kruszwicy (200g)
  • Cukier (100g)
  • Jajko (1 szt.)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Odważam mąki krupczatki ok. 300g i wsypuję do misy robota.
    2. Zimną margarynę (nie zamrożoną) siekam i wrzucam do mąki.
    3. Dodaję jajko i cukier.
    4. Urabiam robotem i dosypuję jeszcze trochę mąki (ale nie całe pozostałe 100g, gdyż część zostawiam do podsypania stolnicy przy wałkowaniu).

  2. 5. Ciasto przekładam na stolnicę, dzielę na 2/3 i 1/3 i szybciutko zarabiam obie części do formy kuli. Można również tą 1/3 ciasta nie zarobić tylko zostawić w formie zrobionej przez robota kruszonki (mój robot ciasto zarabia mi do postaci kruszonki i wtedy część takiej sypkiej kruszonki przekładam do miseczki, dodaję jeszcze trochę krupczatki i ewentualnie cukru a pozostałą część ciasta zarabiam i formuję kulę. Obie porcje lądują w lodówce).

  3. 6. Kule przekładam do woreczka foliowego i wkładam do lodówki na ok. 1 godz.
    7. Zimną kulę ciasta (na spód) wałkuję na stolnicy wałkiem wypełnionym zimną wodą, podsypując delikatnie pozostałą krupczatką.

  4. 8. Foremkę do tarty wykładam papierem do pieczenia i odciskam brzegi formy.
    9. Papier do pieczenia kładę na ciasto.
    10. Na wierzch kładę wałek i zawijam na wałku stolnicę z ciastem i papierem do pieczenia (obracam) tak by stolnica znalazła się na górze, ciasto w środku a papier na dole.

  5. 11. Zdejmuję stolnicę a ciasto z papierem wkładam do formy. Dociskam brzegi i spód. Ewentualny nadmiar ciasta wystający poza formę można wykorzystać do wrzucenia na wierzch tarty w formie kruszonki lub pasków.

  6. 12. Spód dziurkuję za pomocą nakłuwacza do mięs.

  7. 13. Na spód kładę papier pieczeniowy, na który rozsypuję kulki ceramiczne (do obciążenia). Wyrównuję je ręką.

  8. 14. Piekarnik nagrzewam do 170 st. C (termo obieg) i wkładam spód. Piekę go 20 min.
    15. Po tym czasie zabieram kulki i dopiekam spód 5-10 min. (zależy jaki ma być twardy).
    16. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
    17. Dopiero jak spód całkowicie ostygnie można kłaść farsz. A na wierzch sypać kruszonkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń