Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne lava cake to pyszny deser, który skrywa w sobie niespodziankę. Choć kakaowy fondant na zewnątrz jest wilgotnym ciastem, to po odkrojeniu pierwszego kawałka, wylewa się z niego aksamitna czekolada. Ciasto lava z płynnym środkiem to świetna propozycja zarówno dla dorosłych, jak i dla najmłodszych.
4 foremki o pojemności 200 ml (ew. kokilki)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8229
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1185
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4572
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 607
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8229
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1185
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4572
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 607
Składniki
Czekoladę pokrusz na małe kostki i wsyp do miski. Przygotuj garnek z wrzątkiem i ustaw na nim miskę. Dorzuć 50 gramów masła. W takiej kąpieli wodnej rozpuść oba składniki, by powstała gładka masa.
Do osobnej miski wbij jaja, wsyp cukier i sól. Wymieszaj lekko trzepaczką, tylko do połączenia się składników. Dosyp mąkę i pomieszaj ponownie do uzyskania jednolitej masy.
Do miski z miksturą wlej roztopioną z masłem czekoladę i wymieszaj do połączenia.
Foremki (ew. kokilki) wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Piekarnik i blaszkę do pieczenia rozgrzej do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Ciasto przelej do przygotowanych foremek i wstaw do piekarnika. Piecz jedynie 8 minut.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odczekaj dwie minuty. Następnie bardzo powoli wyłóż na talerzyki. Posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów oraz udekoruj świeżymi truskawkami. Ciasto lawa jest już gotowe!