Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto leśny mech

Przepis dnia 2021-04-08
Ciasto leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1105

Dodano:

Odsłon: 1923

To ciasto to klasyk, do którego często wracam, przy wielu okazjach. Nieprzeciętnie atrakcyjne w wyglądzie, smaczne i tak banalnie proste do zrobienia. Samo ciasto fantastycznie się mrozi, wiec jeśli mam nadwyżki szpinaku w lodowce, przygotowuje z niego blaty i zamrażam. W ten sposób, szybko mogę, w razie potrzeby, przygotować ciasto dla niespodziewanych gości.

Składniki

  • CIASTO SZPINAKOWE:
  • 300 - 400 G ŚWIEŻEGO SZPINAKU. LUB 200 G MROŻONEGO
  • 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 3/4 MĄKI ZIEMNIACZANEJ
  • 3/4 SZKLANKI CUKRU
  • 4 JAJKA
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 3/4 SZKLANKI OLEJU
  • KREM:
  • 600 ML ŚMIETANY KREMÓWKI
  • 250 G SERKA MASCARPONE LUB ŚMIETANKOWEGO
  • 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
  • 2-3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • PONAD TO:
  • 1 GALARETKA MALINOWA + 500 ML WRZĄTKU
  • 250 – 300 G MROŻONYCH MALIN OWOCE DO OZDOBY
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto leśny mech

Przygotowanie

  1. SZPINAK ZBLENDOWAĆ.

    DO BLENDERA DODAĆ MĄKE I BLENDOWAĆ DO POŁĄCZENIA SIĘ OBU SKŁADNIKÓW.

    NASTĘPNIE DO BLENDERA DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO I ZBLENDOWAĆ PRZEZ KILKA MINUT.

  2. ( MOŻNA RÓWNIEŻ CIASTO MIESZAĆ MIKSEREM. W TYM WYPADKU PRZYGOTOWAĆ SZPINAK I MAKE JAK POPRZEDNIO. W MISCE UTRZEĆ JAJKA Z CUKRAMI NA PUSZYSTA MASĘ. NASTĘPNIE DODAĆ OLEJ, WYMIESZAĆ I NA SAM KONIEC DODAĆ MĄKĘ ZE SZPINAKIEM I PROSZEK DO PIECZENIA. )

    GOTOWE CIASTO PRZELAĆ DO FORMY, MOJA 26 CM.

    CIASTO PIEC W 180 ST. C. 30 – 45 MINUT DO SUCHEGO PATYCZKA.

  3. GALARETKĘ PRZYGOTOWAĆ WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU. LEKKO SCHŁODZIĆ I DODAĆ DO NIEJ MROŻONE MALINY. PRZELAĆ DO FORMY MNIEJSZEJ NIŻ TA, W KTÓREJ PIEKLIŚMY CIASTO, MOJA 22 CM.

    FORMĘ WYŁOŻYĆ FOLIA SPOŻYWCZĄ, GALARETKĘ WSTAWIĆ DO LODÓWKI DO STĘŻENIA.

  4. PRZYGOTOWAĆ KREM: W MISCE UBIĆ SEREK I ŚMIETANĘ Z CUKRAMI.

    UPIECZONE I WYSTUDZONE CIASTO PRZECIĄĆ NA 3 BLATY. GÓRNY POKRUSZYĆ.

    NA TACY UŁOŻYĆ JEDEN Z BLATÓW I CIENKO POSMAROWAĆ GO BITA ŚMIETANA. NA ŚMIETANIE UŁOŻYĆ STĘŻAŁA GALARETKĘ. STARAMY SIĘ TO ZROBIĆ JAK NAJBARDZIEJ CENTRALNIE. NASTĘPNIE WOKÓŁ CIASTA UMIEŚCIĆ RANT OD TORTOWNICY I NA GALARETKĘ CIENKA WARSTWA UŁOŻYĆ BITA ŚMIETANĘ, WYPEŁNIAJĄC KREMEM BRZEGI.

    TAM GDZIE JEST PRZERWA MIEDZY GALARETKA A CIASTEM. CZĘŚĆ KREMU ZACHOWAĆ.

  5. NA TAK ROZPROWADZONY KREM POŁOŻYĆ DRUGI BLAT CIASTA I POSMAROWAĆ GO BITA ŚMIETANA. NA WARSTWĘ BITEJ ŚMIETANY WSYPAĆ POKRUSZONY BLAT CIASTA. LEKKO DOCISNĄĆ I PRZYOZDOBIĆ OWOCAMI.

    CIASTO SCHŁODZIĆ PRZEZ KILKA GODZIN W LODÓWCE.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń