Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1999

Dodano:

Odsłon: 565

Mięciutkie, wilgotne i delikatne ciasto leśny mech to wyjątkowy smakołyk dla amatorów słodkich smaków. Ciasto przygotowane jest na bazie szpinaku i kremu z mascarpone jest łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne, może stanowić ciekawą propozycję na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka oleju
  • 450 g mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan – fixu ( opakowanie 9 g )
  • 250 g drobnych owoców ( np malin, borówek amerykańskich czy granatu )
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto leśny mech

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy jajka, dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania jasnej masy. Do masy jajecznej wlewamy olej i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek i wszystko krótko miksujemy, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Na końcu do ciasta dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy łyżką.
    Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 60 minut, po upieczeniu studzimy w piekarniku, wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Dolną część ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.

  2. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko miksujemy do momentu aż masa zgęstnieje, pod koniec miksowania dodajemy śmietan – fixy.
    Tak przygotowana masę wykładamy na ciasto i doskładnie ją rozprowadzamy. Na warstwę masy ścieramy na tarce o dużych oczkach górną część ciasta i starannie rozprowadzamy je łyżką. Wierzch ciasta dekorujemy owocami. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń