Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny biszkopt szpinakowy z lekkim kremem mascarpone o delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto wygląda bardzo apetycznie a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20853
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20853
Składniki
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, zmiksować. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem do masy jajecznej wlewać olej, dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i powtórnie zmiksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na najniższych obrotach. Pod koniec dodać zmiksowany szpinak i delikatnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec do suchego patyczka, około 1 godziny.
Upieczone ciasto ostudzić, podzielić na trzy blaty ( blat z wierzchu może być cieńszy bo ciasto ma górkę i będzie służył jako posypka) Pozostałe 2 blaty powinny być w miarę równe.
Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru, a następnie serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec dodać tężejącą galaretkę i otartą skórkę z cytryny, zmiksować.
Dwa blaty ciasta skropić herbatą cytrynową. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat i przykryć drugim blatem.
Na wierzch wyłożyć pozostały krem, posypać pokruszonym ciastem z trzeciego blatu. Lekko docisnąć, włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Wierzch ciasta posypać pestkami granatu i porzeczkami.