Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką

Ciasto leśny mech z cytrynową nutką

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 227

Pyszny biszkopt szpinakowy z lekkim kremem mascarpone o delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto wygląda bardzo apetycznie a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Składniki

  • ciasto
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 2 szkl
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżka
  • olej 200 ml
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • szpinak mrożony 6 kulek ( 1 kulka waży 3 dag )
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • krem
  • śmietana kremówka 300 ml
  • serek mascarpone 25 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • galaretka przeźroczysta o smaku cytrusowym 1 opakowaanie
  • otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • dodatkowo
  • pestki z 1 granatu
  • porzeczka czerwona 2-3 łyżki
  • herbata cytrynowa 1/2 szkl
  • masło do smarowania tortownicy
  • buła tarta
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto leśny mech z cytrynową nutką

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody, zmiksować.

    Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Nie przerywając ubijania cienkim strumieniem do masy jajecznej wlewać olej, dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny i powtórnie zmiksować.

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy jajecznej miksując na najniższych obrotach. Pod koniec dodać zmiksowany szpinak i delikatnie wymieszać.

    Tortownicę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, włożyć do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piec do suchego patyczka, około 1 godziny.

  2. Upieczone ciasto ostudzić, podzielić na trzy blaty ( blat z wierzchu może być cieńszy bo ciasto ma górkę i będzie służył jako posypka) Pozostałe 2 blaty powinny być w miarę równe.

  3. Galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia.

    Zimną śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru, a następnie serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec dodać tężejącą galaretkę i otartą skórkę z cytryny, zmiksować.

  4. Dwa blaty ciasta skropić herbatą cytrynową.

    Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat i przykryć drugim blatem.

  5. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, posypać pokruszonym ciastem z trzeciego blatu. Lekko docisnąć, włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.

  6. Wierzch ciasta posypać pestkami granatu i porzeczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń