Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto letnia fantazja to delikatny, rozpływający się w ustach sernik na zimno z Twoimi ulubionymi owocami sezonowymi. Jest idealny na upalne dni. Jeśli nie chcesz wówczas włączać piekarnika, wyłóż na spód gotowe biszkopty.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2006
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5386
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2006
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5386
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Natłuść ją i oprósz mąką.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na wysokich obrotach miksera. Pod koniec dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera. Wciąż miksując, dodaj do białek żółtka, a następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Miksuj jak najkrócej – do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 20-30 minut (do suchego patyczka).
Żelatynę rozpuść w gorącym (ale nie wrzącym) mleku. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Zmiksuj jogurt z serkiem mascarpone i cukrem na jednolitą masę. Dodaj 2-3 łyżki masy do żelatyny i dokładnie wymieszaj. Połącz żelatynę z resztą masy – rozprowadź równomiernie w całej jej objętości.
W osobnym naczyniu ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Połącz ją z masą serowo-jogurtową i przełóż do tortownicy z wystudzonym spodem biszkoptowym. Wyrównaj wierzch ciasta szpatułką i ułóż na nim owoce. Wstaw do lodówki.
Przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy ciasto nieco stężeje, a galaretka przestygnie, wylej ją na owoce.
Pozostaw ciasto letnia fantazja w lodówce na kolejne 3-4 godziny. Podawaj udekorowane świeżymi listkami mięty.