Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne ciasto Lion, które smakuje podobnie do znanego batonika. Można przygotować je na wiele różnych sposób. Zobacz naszą propozycję. Piekarnik nie będzie Wam tym razem potrzebny.
Tortownica o średnicy 23 cm
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5383
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1778
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5383
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1733
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5277
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1778
Składniki
Spód: ciasteczka zmiksuj za pomocą blendera na pył. Dodaj do nich roztopione i przestudzone masło oraz kajmak. Wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno i ranty pokryj masą herbatnikową i wygładź. Włóż do lodówki na 30 minut.
Masa śmietanowa: orzeszki posiekaj na mniejsze kawałki, podpraż na patelni i ostudź.
Śmietankę zmiksuj z serem mascarpone dodając cukier puder i mleko w proszku. Na samym końcu wsyp orzechy i preparowany ryż. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę śmietanową wyłóż na hebatnikowy spód i ładnie wygładź. Ciasto Lion ponownie włóż do lodówki.
Karmelowa polewa: do naczynia o grubym dnie wysp cukier i zacznij podgrzewać. Gdy się rozpuści dodaj masło, delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż całkowicie się rozpuści.
Gotowy sos pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie przestudzony polej nim ciasto Lion, a wierzch udekoruj płatkami migdałowymi.