Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne ciasto Lion, które smakuje podobnie do znanego batonika. Można przygotować je na wiele różnych sposób. Zobacz naszą propozycję. Piekarnik nie będzie Wam tym razem potrzebny.
Tortownica o średnicy 23 cm
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34755
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 185
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34755
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 185
Składniki
Spód: ciasteczka zmiksuj za pomocą blendera na pył. Dodaj do nich roztopione i przestudzone masło oraz kajmak. Wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno i ranty pokryj masą herbatnikową i wygładź. Włóż do lodówki na 30 minut.
Masa śmietanowa: orzeszki posiekaj na mniejsze kawałki, podpraż na patelni i ostudź.
Śmietankę zmiksuj z serem mascarpone dodając cukier puder i mleko w proszku. Na samym końcu wsyp orzechy i preparowany ryż. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę śmietanową wyłóż na hebatnikowy spód i ładnie wygładź. Ciasto Lion ponownie włóż do lodówki.
Karmelowa polewa: do naczynia o grubym dnie wysp cukier i zacznij podgrzewać. Gdy się rozpuści dodaj masło, delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż całkowicie się rozpuści.
Gotowy sos pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie przestudzony polej nim ciasto Lion, a wierzch udekoruj płatkami migdałowymi.