Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie, jesienne ciasto makowe z gruszkami i chrupiącą, kuszącą skorupką z płatków kukurydzianych. Jemy na zimno i na ciepło. Z ladami też :)
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8004
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 347
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3450
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 625
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8004
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 347
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3450
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 625
Składniki
CIASTO Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Dno tortownicy /średnica około 23-25 cm/ wykładam papierem do pieczenia. Mak prażę na suchej patelni. Gruszki obieram, 3 z nich przekrawam wzdłuż - jedną w poprzek, odcinając od dołu około 1/3 owocu. Usuwam gniazda nasienne. Skrapiam sokiem cytrynowym. Odkładam na bok. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję mak i mieszam. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli, odstawiam. Cukier miksuję z masłem na puszystą masę. Dodaję kolejno żółtka i miksuję po każdym do połączenia składników. Dodaję aromat arakowy. Partiami wsypuję mąkę, ciągle miksując. Wyłączam mikser i szpatułą dodaję ubite białka. Masę wykładam na tortownicę. Wyrównuję. Układam gruszki. Posypuję je imbirem i gałką muszkatołową. Wkładam ciasto do piekarnika. Piekę około 40 minut.
SKORUPKA Na patelni roztapiam masło. Dodaję śmietanę i cukier. Mieszam i zagotowuję. Płatki przesypuję do miski. Zalewam masą, dodaję mak, solę i mieszam dokładnie.
WYKOŃCZENIE Po upływie około 40 minut na wierzch ciasta nakładam masę płatkową. Ciasto w środku jest jeszcze płynne, więc trzeba to robić delikatnie. Zapiekam jeszcze około 30-35 minut. Skorupka musi ładnie się zezłocić.