Do góry

Desery Przepis na:

ciasto makowe z gruszkami i skorupką kukurydzianą

ciasto makowe z gruszkami i skorupką kukurydzianą

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2700

Dodano:

Odsłon: 12314

Słodkie, jesienne ciasto makowe z gruszkami i chrupiącą, kuszącą skorupką z płatków kukurydzianych. Jemy na zimno i na ciepło. Z ladami też :)

Składniki

  • CIASTO 400 ml mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki maku
  • 150 g /3/4 kostki/ masła
  • 160 ml cukru
  • 3 jaja
  • aromat arakowy
  • 4 gruszki
  • sok z połowy cytryny
  • imbir mielony
  • gałka muszkatołowa mielona
  • sól
  • SKORUPKA 120 ml cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka maku
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto makowe z gruszkami i skorupką kukurydzianą

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Dno tortownicy /średnica około 23-25 cm/ wykładam papierem do pieczenia.

    Mak prażę na suchej patelni.
    Gruszki obieram, 3 z nich przekrawam wzdłuż - jedną w poprzek, odcinając od dołu około 1/3 owocu. Usuwam gniazda nasienne. Skrapiam sokiem cytrynowym. Odkładam na bok.
    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Dodaję mak i mieszam.
    Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli, odstawiam.
    Cukier miksuję z masłem na puszystą masę. Dodaję kolejno żółtka i miksuję po każdym do połączenia składników. Dodaję aromat arakowy. Partiami wsypuję mąkę, ciągle miksując.
    Wyłączam mikser i szpatułą dodaję ubite białka. Masę wykładam na tortownicę. Wyrównuję. Układam gruszki. Posypuję je imbirem i gałką muszkatołową.

    Wkładam ciasto do piekarnika. Piekę około 40 minut.

  2. SKORUPKA

    Na patelni roztapiam masło. Dodaję śmietanę i cukier. Mieszam i zagotowuję.
    Płatki przesypuję do miski. Zalewam masą, dodaję mak, solę i mieszam dokładnie.

  3. WYKOŃCZENIE

    Po upływie około 40 minut na wierzch ciasta nakładam masę płatkową. Ciasto w środku jest jeszcze płynne, więc trzeba to robić delikatnie.
    Zapiekam jeszcze około 30-35 minut. Skorupka musi ładnie się zezłocić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń