Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem philadelphia.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 719
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 55
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 719
Składniki
CIASTO: (wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej) Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Orzechy siekamy nożem. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sproszkowaną wanilię (lub cukier waniliowy), tartą skórkę z pomarańczy. W drugiej misce mieszamy jajka, oba cukry oraz olej. Mieszamy krótko do połączenia składników, za pomocą trzepaczki lub rózgi kuchennej. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy w dwóch partiach mieszankę z mąką. Dodajemy orzechy i mieszamy. Na koniec łączymy z marchewką. Przelewamy ciasto do foremki 23x33 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180℃ około 30 - 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
KREM: (wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej) Miękkie masło ubijamy na jasny puch . Ubijamy mikserem na niskich obrotach około minuty. Dodajemy serek philadelphia stopniowo łyżka po łyżce. Pod koniec dodajemy cukier puder, aromat pomarańczowy oraz miód.
PRZEŁOŻENIE CIASTA: Wystudzone ciasto dzielimy na 2 równe części (patrz video) Krem dzielimy 2 części. Dolny blat ciasta smarujemy połową kremu, nakładany drugi blat ciasta i wykładamy pozostałą część kremu. Wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy orzechami lub miętą.