Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe NIgelli bez grama mąki!

Ciasto marchewkowe NIgelli bez grama mąki!

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 8233

Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jadłam. Wilgotne, chrupiące, aromatyczne i…sycące! Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo w jego składzie są przecież same zdrowe i wartościowe składniki. Idealne dla bezglutenowców, ale i nie tylko.

Składniki

  • 2-3 średnie marchewki
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  • 125 ml oliwy
  • 75 g rodzynek
  • 60 ml rumu (ja użyłam i łyżeczki rumu i gorącej wody)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub czegoś z wanilią)
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • skórka starta z 1 cytryny i sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki orzeszków pini (Bez tego dodatku ciasto też wyjdzie pyszne. Ja dodałam mniej, bo to tylko na posypanie ciasta)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki rumu lub soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować keksówkę (12x24 cm).

  2. Obrać i zetrzeć marchewkę na grubych oczkach.

  3. Namoczyć rodzynki w rumie lub gorącej wodze.

  4. Nigella radzi uprażyć na suchej patelni orzeszki pini. Ja pominęłam ten krok bo i tak orzeszki same się uprażą w piekarniku. Ale każdy niech robi jak woli.

  5. Cukier ubić z oliwą, aż do powstania lekko kremowej konsystencji.

  6. Caly czas miksując dodawać jajka i wanilię, a gdy masa będzie już jednolita - mielone migdały, gałkę muszkatułową, marchewkę, rodzynki z zalewą oraz skórkę i sok z cytryny. Porządnie wymieszać.

  7. Ciasto przełożyć do foremki i posypać orzeszkami pini.

  8. Piec przez 30-40 min. (zależy od piekarnika).
    Żeby sprawdzić czy ciasto jest gotowe, można włożyć do niego patyczek do szaszłyków. Powinien być lekko wilgotny.

  9. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

  10. W międzyczasie przygotować krem mieszając/miksując serek mascarpone z cukrem pudrem i rumem/sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń