Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wilgotne ciasto marchewkowe z lekkim, rozpływającym się kremem śmietanowo-czekoladowym ... jednym słowem - niebo w gębie :-)
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 84
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1015
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 84
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1015
Składniki
Ciasto: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Nadal ubijając dolewać ciągłym cienkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cynamonem, Wymieszać. Marchew i imbir zetrzeć na drobnych oczkach, dodać do masy razem z wiórkami. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 stopni (do tzw. "suchego patyczka").
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Mocno schłodzoną śmietanę (pół godz. przed ubijaniem wkładam ją do zamrażarki żeby się lepiej schłodziła i ubiła) ubić ze śnieżkami w proszku. Kiedy będzie dobrze ubita (sztywna) dodawać strumieniem przestudzoną (ale nie zimną) rozpuszczoną czekoladę, nadal ubijać.
Zimny placek przekroić i wzdłuż na pół. Spód ciast posmarować połową kremu, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Na wierzch można zetrzeć kilka kostek białej lub ciemnej czekolady (u mnie jedna i druga). Schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego :-)