Desery Przepis na:
ciasto marchewkowe z śmietanowym kremem

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 3775
Dodano: 08.04.2015
Odsłon: 15634
Składniki
- ciasto:
- mąka pszenna 180g
- Soda oczyszczona 1łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- przyprawa korzenna do piernika 1 łyżeczka
- sól pół łżeczki
- cukier 210g
- Olej rzepakowy 150ml
- jajka 3szt
- mus jabłkowy (starte jabłko na drobniutkiej tarce) 60g
- marchewka (starta na średniej tarce) 230g
- orzechy włoskie posiekane 50g
- rodzynki 50g
- krem:
- śmietanka 30% 400ml
- śmietan-fix 2 szt
- cukier puder 1 duża łyżka
- serek "Mój Ulubiony" Wieluń 1 małe opakowanie
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki suche mieszamy razem w jednej misce (mąka, cukier, soda, sól, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawa do piernika)
-
W drugiej misce rozbełtać jajka i wymieszać z olejem. Dodać do suchych składników. Dodać mus jabłkowy, marchew, orzechyy i rodzynki. Wszystko wymieszać łyzką.
-
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40-45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po upieczeniu wystudzic. -
Dobrze schłodzoną śmietanke ubijać aż zacznie gęstnieć. Następnie dodać śmietan- fixy wymieszane z cukrem pudrem. Ubijać do momentu aż śmietana będzie sztywna. Następnie powoli dodawać serek i ubijać na jednolitą masę.
-
Gotowy krem wyłożyć na ciasto.
Schłodzic w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Komentarze do przepisu (0)