Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z truskawkami

Ciasto marchewkowe z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25232

Dodano:

Odsłon: 3866

Dzisiaj zapraszam na zdrowe i smakowite ciasto marchewkowe z truskawkami, które doskonale umili nam długi weekend. Ciasto jest bardzo wilgotne i niezwykle pożywne. Doskonale komponuje się z kawą, ale także z gałką lodów lub sokiem owocowym :) Deser jest idealny dla dużych oraz małych smakoszy. Zasmakuje nawet tym, którzy stronią od marchewki :D

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 300 g mąki pszennej
  • 240 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duża szczypta kurkumy
  • szczypta soli
  • DODATKI
  • truskawki
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kurkumą i cynamonem.

  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier (zwykły i waniliowy) oraz olej i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia składników.

  3. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z miski i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy starte marchewki, ponownie mieszamy i wylewamy ciasto do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.

    RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem.

    * użyłam blaszki o wymiarach 30 cm X 25 cm

  4. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki truskawki i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Na pięć minut przez końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni C.

    * Truskawki pokrójmy na dość płaskie kawałki, aby nie oddawały zbyt dużo soku. Dobrze jest zanurzyć je przekrojoną stroną w mące, a następnie układać na cieście (w ten sposób unikniemy ich opadania na dno).

    ** Jeśli chcemy, aby ciasto było mniej wilgotne możemy je podpiec 10 minut, a następnie ułożyć na wierzch ubite z cukrem pudrem białka, a na nie pokrojone truskawki.

  5. Ciasto po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.

  6. Kroimy je dopiero po ostygnięciu. Najlepiej smakuje delikatnie schłodzone w lodówce.

  7. Ciasto jest idealne do popołudniowej kawy. Doskonale współgra także z gałką lodów truskawkowych :D

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 28 maja 2016 :D oj taka dygresja mnie się zapodała :D No marchew, to marchew...raz pierwszy...mega mnóstwo... :P można zabić było...Twoje rewelacyjne <3 Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 28 maja 2016 ciasto wygląda wspaniale,zaserwuję wnukom na ich święto :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń