Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowo - migdałowe

Ciasto marchewkowo - migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1674

Dodano:

Odsłon: 1557

Pyszny biszkopt marchewkowo - migdałowy. Zamiast mąki pszennej można użyć otrębów, lub mąki z pełnego przemiału, cukier zastąpić stewią lub miodem - a ciasto będzie zdrowsze :)

Składniki

  • CIASTO (użyłam szklanki o pojemności 250ml) 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka zmielonych migdałów, 1 1/2 szklanki startej marchewki (2 duże marchewki),
  • 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki cukru z wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek
  • MASA 400g serka homo śmietankowego / naturalnego,
  • 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru, marchewka do dekoracji
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce.
    3/4 zużyjemy do ciasta, 1/4 do masy!
    Migdały mielimy.

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielone migdały, cukier, proszek i mieszamy.
    Następnie dodajemy olej, żółtka i marchewkę - miksujemy.
    Do ubitych białek stopniowo dodajemy ciasto, delikatnie mieszając.

    Masę wylewamy do formy (18cm x 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180stopni.

    Serek miksujemy z cukrem, dodajemy resztę marchewki i mieszamy.
    Żelatynę z odrobiną wody podgrzewamy w mikrofali,
    i dodajemy do masy - mieszamy.

    Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy 1/2 masy.
    Resztą masy smarujemy górę ciasta i dekorujemy marchewką.

    Kawałki marchewki przecisnęłam przez malutką foremkę do ciastek w kształcie gwiazdek :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń