Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny biszkopt marchewkowo - migdałowy. Zamiast mąki pszennej można użyć otrębów, lub mąki z pełnego przemiału, cukier zastąpić stewią lub miodem - a ciasto będzie zdrowsze :)
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2535
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 613
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 765
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2535
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 613
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 765
Składniki
Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. 3/4 zużyjemy do ciasta, 1/4 do masy! Migdały mielimy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielone migdały, cukier, proszek i mieszamy. Następnie dodajemy olej, żółtka i marchewkę - miksujemy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy ciasto, delikatnie mieszając. Masę wylewamy do formy (18cm x 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180stopni. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy resztę marchewki i mieszamy. Żelatynę z odrobiną wody podgrzewamy w mikrofali, i dodajemy do masy - mieszamy. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy 1/2 masy. Resztą masy smarujemy górę ciasta i dekorujemy marchewką. Kawałki marchewki przecisnęłam przez malutką foremkę do ciastek w kształcie gwiazdek :)